Još jedan novi soj koronavirusa: Naučnici zabrinuti

Još jedan soj koronavirusa sa potencijalno zabrinjavajućim setom mutacija otkriven je u Velikoj Britaniji i trebalo bi da joj se usmeri na prenaponsko testiranje, rekli su stručnjaci.

Zdravlje

Izvor: B92, The Guardian

Utorak, 16.02.2021.

08:57

Još jedan novi soj koronavirusa: Naučnici zabrinuti
Foto: Profimedia

Ovaj soj, poznata kao B1525, predmet je izveštaja istraživača sa Univerziteta u Edinburgu, koji kažu da je otkrivena sekvenciranjem genoma u 10 zemalja, uključujući Dansku, SAD i Australiju, dok je do sada u Velikoj Britaniji pronađeno 32 slučaja. Najraniji slučajevi datiraju iz decembra, a pojavili su se u Velikoj Britaniji i Nigeriji, navodi "Gardijan".

Tim kaže da varijanta u svom genomu ima sličnosti sa Kentovom varijantom, B117, i sadrži brojne mutacije koje su zabrinule istraživače, uključujući mutaciju E484K na protein šiljka - protein pronađen na spoljnoj strani virusa koji igra važnu ulogu u pomaganju virusu da uđe u ćelije.

Ova mutacija E484K prisutna je u sojevima koji su se pojavili u Južnoj Africi i Brazilu i za koje se smatra da čine virus sposobnijim da izbegne neutralizujuća antitela koja stvara telo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: