Austrija zabranila vizire: Javnost zbunjena ovom odlukom

U Austriji su stupile na snagu nove mere zaštite i suzbijanja koronavirusa, a jedna od njih je i zabrana nošenja vizira.

Zdravlje

Izvor: B92, Nova.rs

Utorak, 27.10.2020.

12:18

Austrija zabranila vizire: Javnost zbunjena ovom odlukom
Ilustracija Foto: Prinskrin/TV Prva

Zbog ogromnog broja novozaraženih pacijenata, austrijske vlasti uvele su niz mera u pokušaju da zaustave širenje koronavirusa, a javnost je najviše zbunila mera zabrane zaštitnih vizira.

Zvaničnici su procenili da su maske koje dobro prijanjaju uz lice jedina odgovarajuća mera zaštite u svim javnim zatvorenim prostorima, dok druge zaštite za lice i nos nisu dovoljne.

Razlog za zabranu vizira i mini-vizira koji stoje na bradi i pokrivaju usta i koliko-toliko nos i koje najčešće nosi osoblje u restoranima i prodavnicama, jesu studije koje navode da ovakva vrsta pokrivke nije dovoljna u sprečavanju širenja aerosola u poređenju sa klasičnim maskama, koje dobro pasuju uz usta i nos.

"Mehanička sredstva zaštite poput ‘vizira’ ili ‘mini-vizira’ su se pokazala neadekvatnim u sprečavanju širenja kovida 19 i moraju biti zabranjeni", navodi se u objašnjenju austrijskih zvaničnika.

Osobe koje iz zdravstvenih razloga ne mogu da nose maske, biće izuzete iz ovog pravila.

Jedna američka studija objavljena u septembru pokazala je da viziri pružaju najmanju zaštitu od korone od svih "maski". Simulacijom je pokazano da vizir može da zaustavi širenje kapljica u trenutku kijanja ili kašljanja, ali da se aerodoli ipak rasprše po prostoriji i potencijalno ugroze druge osobe.

Nemački Institut "Robert Koh" takođe se oglasio saopštenjem u kome navodi da upotreba vizira ne može da bude alternativa pokrivanju usta i nosa, jer postojeće studije pokazuju da viziri ne apsorbuju izlučene respiratorne kapljice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

13 h

Podeli: