Zdravlje

Petak, 14.10.2016.

18:50

Nov naučni proboj: Čovečanstvo na korak od večne mladosti?

Istraživači sa Univerziteta u Notingemu otkrili su protein u ćelijskim mitohondrijama koji ima ključnu ulogu u procesu starenja.

Izvor: Daily Mail

Nov naučni proboj: Čovečanstvo na korak od večne mladosti?
Foto: Thinkstock / ilustracija

Ovo otkriće moglo bi da dovede do stvaranja tretmana kojima bi bilo moguće otkloniti posledice starenja ljudskog organizma.

Naime, kako starimo, naši organi i telesne funkcije počinju polako da propadaju i nestaju.

Gubitak mišićne mase počinje oko 50. godine i postaje izraženij u 6šezdesetim, što dovodi do osetnog pada snage tela i veće osetljivosti.

Starenje mozga takođe može da dovede do nepovratnog oštećenja memorije, a brojne neurodegenerativne bolesti do gubitka kognitivnih sposobnosti.

Studija je bila usmerena na porodicu proteina zvanu karbonatna dehidrataza, koji pretvaraju kiseonik koji udišemo u energiju (ATP) neophodnu za održanje našeg organizma.

Pomoću specijalnog procesa zvanog 2D gel elektroforeza, naučnici su izdvojili sve proteine iz mitohondrija moždanih i mišićnih ćelija. Uzorci su sakupljani od mladih i sredovečnih osoba.

Metodom komparacije otkriveno je da je karbonatna dehidrataza bila daleko zastupljenija u uzorcima tkiva starijih osoba.

Naučnici su takođe proučavali uticaj karbonatne dehidrataze na valjkaste crve. Rezultati su pokazali da su crvi koji su bili hranjeni tim proteinima živeli kraće od ostalih pripadnika svoje vrste.

Istraživanje je objavljeno u magazinu “Ageing”.

Izvor: Daily Mail

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

20 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: