Zdravlje

Petak, 22.07.2016.

10:20

"Alkohol direktno izaziva sedam vrsta kancera"

Naučnici su pronašli snažne dokaze da alkohol izaziva barem sedam tipova kancera.

Izvor: New Scientist

Foto: Thinkstock

Dženi Konor sa Univerziteta u Otagu (Novi Zeland) objavila je rad u stručnom časopisu “Addiction” u kom se navode procene da je samo u 2012. godini oko pola miliona smrtnih slučajeva izazvanih kancerom, zapravo posledica konzumacije alkohola, što je oko 5,8 odsto smrtnih slučajeva usled raka u svetu.

Ona je pronašla dokaze o povezanosti između alkohola i raka grla, usta, jednjaka, glasnih žica, jetre, debelog creva i dojke.

“Primetili smo da se rizik povećava što je veća konzumacija alkohola i složili se da postoje čvrsti dokazi da uzimanje alkohola direktno izaziva rak”, kaže Suzan Braun, programski menadžer Svetske fondacije za istraživanje raka.

Iako su u najvećem riziku alkoholičari, čak i ljudi koji piju “umereno” povećavaju sebi šanse od obolevanja.

Konor kaže da ne postoji bezbedna količina alkohola, kada je reč o riziku od kancera.

Konkretni biološki razlozi zbog kojih alkohol izaziva rak su i dalje nepoznati, ali prema nekim teorijama, alkohol može da ošteti DNK i izazove štetne mutacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

18 h

Podeli: