Šta se dešava kad se upiškite u moru?

Američko hemijsko društvo objavilo je da uriniranje u moru ili okeanu uopšte nije štetno.

Zdravlje

Izvor: index.hr

Nedelja, 26.07.2015.

16:48

Default images
Foto: Thinkstock

U videu koji su objavili objašnjavaju da je potpuno u redu pomokriti se u moru.

Naime, ljudski urin se sastoji od 95 odsto vode, a natrijum hlorid koji se nalazi u njemu ne zagađuje vodu niti može ugroziti biljke i životinje koje žive u moru, pošto ga sadrži i morska voda.

Naučnici dodaju i da ne bi bilo apsolutno nikakve štete kad bi se baš svi stanovnici Zemlje istovremeno pomokrili u moru.

"Urin je bezopasan, a kad se razblaži sa morskom vodom, postaje beznačajan za samo nekoliko sekundi. Postoji mnogo više štetnijih stvari u morima i okeanima od ljudskog urina", istakao je biohemičar Stjuart Džouns.

Iako je nedavno istraživanje pokazalo da 62 odsto kupača mokri u moru, to čine i životinje koje žive u njemu, a jedan kit dnevno u vodu ispusti 970 litara urina.

S druge strane, stručnjaci upozoravaju da bi trebalo da izbegavate mokrenje u malim uvalama i bazenima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: