Hemoroidi: Neprijatni problem o kom ne smete ćutati

Jedan od sve češćih zdravstvenih problema kod mlađe populacije su hemoroidi ili šuljevi.

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr

Utorak, 24.03.2015.

08:25

Default images
Foto: Thinkstock

Neuredna i nezdrava ishrana, dugotrajno sedenje i stres uzrok su hemoroida o kojima se najmanje priča jer pri samom pomenu izazivaju neprijatnost.

Šta su hemoroidi i šta ih izaziva?

Sunđerasti jastučiči u rektalnom kanalu ispunjeni krvlju imaju ulogu zatvaranja analnog otvora. Međutim, neuredan način života bez kretanja, nepravilna ishrana uz nasleđene sklonosti, trudnoća i zatvor uzrokuju pojačan pritisak na vene pri čemu dolazi do nakupljanja krvi i bolnih otoka.

Simptomi koje ne treba zanemariti

Svrab, osećaj pritiska u analnom otvoru, bolni otoci, na dodir opipljivi čvorovi i posledično krvarenje prvi su simptomi koji ukazuju na nastanak hemoroida.

Postoje spoljni i unutrašnji hemoroidi

Spoljni hemoroidi smešteni su uz ivicu anusa i pokriveni vrlo osetljivom kožom. Kada se u jednom od njih razvije ugrušak, stvara se otok na izlazu iz analnog kanala, a osećaju se kao tvrda i bolna izbočina. Krvare samo ako puknu i obično se povlače nakon terapije za koju je najbolje potražiti pomoć lekara.

Unutrašnji hemoroidi razvijaju se unutar anusa, a takvi se prepoznaju kroz krvarenje i izbočine koje nastaju prilikom pražnjenja. Nezgodni postaju ukoliko se uklešte i ne mogu se vratiti u analni kanal, što izaziva jak bol i krvarenje.

Lečenje hemoroida i prevencija

Kod učestalih problema s hemoroidima potrebno je potražiti pomoć lekara, a preventivno kada se problem povuče, delotvorna je promena stila života.

Ishrana bogata vlaknima jedan je od glavnih pomagača dobre probave. Mahunarke, integralne žitarice i suvo i sveže voće i povrće sprečavaju formiranje hemoroida. Izbegavajte previše ljutu i začinjenu hranu.

Povećan unos tečnosti, pri čemu se preporučuju voda ili sokovi od sveže ceđenog voća i povrća, olakšavaju stolicu. Posebno delotvorno je svakodnevno konzumiranje soka od suvih šljiva.

Dugotrajno sedenje treba izbegavati jer ono stvara pritisak u rektalnom području. Povremeno ustajanje i kretanje može pomoći u sprečavanju nastanka hemoroida i poboljšati cirkulaciju.

Redovna fizička aktivnost podstiče cirkulaciju, ubrzava metabolizam i probavu i stimuliše crevnu funkciju kojom se umanjuje pojava proliva i zatvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: