Dobra vest za ljubitelje belog hleba i paste

Ljubitelji belog hleba ili testenine znaju koliko je kvalitetnije odabrati integralne proizvode, ali sada su naučnici otkrili da u manjim količinama ove 'bele' namirnice mogu dobro delovati na naš probavni trakt.

Izvor: Tportal

Subota, 14.06.2014.

16:47

Default images

Španski Univerzitet Oviedo sproveo je istraživanje s 38 odraslih osoba koje su potpuno zdrave i nisu uzimale nikakve dodatne vitamine, probiotike ili lekove.

U studiji su se pozabavili i njihovim prehrambenim navikama unazad godinu dana. Naučnici su zatim za svakog ispitanika posebno izračunali nutritivne vrednosti hrane i vrste namirnica koje unose u organizam.

Zaključili su da postoji povezanost u nekim sastojcima poput pektina, celuloze i jednostavnih ugljenih hidrata poput belog hleba ili testenine. Daljom obradom i uzimanjem bakterija iz stolice pokazalo se da zbog ovakve prehrane ljudi imaju manje određenih loših bakterija ili više korisnih.

Konkretno, kod onih koji više konzumiraju beli hleb uočena je povezanost s povećanim količinama bakterije Lactobacillus, jedne od pozitivnih bakterija koje se nalaze u crevima.

Testenina pak u sebi ima tzv. otporni skrob koji sporo putuje crevima pa ima pozitivan učinak na rast nekih dobrih bakterija.

Naučnici napominju da se radi o vrlo maloj studiji i ove dobre vesti ne treba shvatati bukvalno, ali ako ponekad malo preterate s belim hlebom ili testeninom, ne treba da vas odmah peče savest.

Foto: Image courtesy of amenic181 / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: