Utorak, 26.09.2023.

15:40

Ne jedite ove namirnice uveče: Kvare san

Ako želite da bolje spavate, obratite pažnju na to šta jedete uveče. Nutricionistkinja Šeril Litgo otkrila je da postoje namirnice koje ometaju san i koje će nas držati budnima do sitnih sati.

Izvor: index.hr

Ne jedite ove namirnice uveče: Kvare san
Foto: Shutterstock/Fortyforks

Grickalice

Koliko god da je zabavno sklupčati se u krevetu sa kesom čipsa, Šeril Litgo savetuje da to izbegavamo. Grickalice su pune soli, što nas može učiniti gladnijim i izazvati prejedanje.

Čokolada

Da, ponekad je teško odoleti čokoladici, ali imajte na umu da ona sadrži kofein, teobromin i šećer, što je idealna kombinacija za sabotiranje sna.

Sir

Jedenje jakih sirevakakvi su čedar i parmezan neposredno pre spavanja može ubrzati rad srca. Takođe, sir sadrži aminokiselinu tiramin, koja nas čini budnima.

Sladoled

Ako inače imate problema sa spavanjem, klonite se sladoleda. Prema rečima nutricionistkinje, za ovu ukusnu užinu bolje je rezervisati dnevne, a ne večernje sate. Namirnice bogate šećerom, kao što su sladoled i slatkiši, u početku dovode do skokova nivoa šećera u krvi, koji zatim padaju dok spavamo. Kada se to dogodi, nivo kortizola raste i telo se budi iz sna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: