Ne jedite ove namirnice uveče: Kvare san

Ako želite da bolje spavate, obratite pažnju na to šta jedete uveče. Nutricionistkinja Šeril Litgo otkrila je da postoje namirnice koje ometaju san i koje će nas držati budnima do sitnih sati.

Izvor: B92

Utorak, 26.09.2023.

15:40

Ne jedite ove namirnice uveče: Kvare san
Foto: Shutterstock/Fortyforks

Grickalice

Koliko god da je zabavno sklupčati se u krevetu sa kesom čipsa, Šeril Litgo savetuje da to izbegavamo. Grickalice su pune soli, što nas može učiniti gladnijim i izazvati prejedanje.

Čokolada

Da, ponekad je teško odoleti čokoladici, ali imajte na umu da ona sadrži kofein, teobromin i šećer, što je idealna kombinacija za sabotiranje sna.

Sir

Jedenje jakih sirevakakvi su čedar i parmezan neposredno pre spavanja može ubrzati rad srca. Takođe, sir sadrži aminokiselinu tiramin, koja nas čini budnima.

Sladoled

Ako inače imate problema sa spavanjem, klonite se sladoleda. Prema rečima nutricionistkinje, za ovu ukusnu užinu bolje je rezervisati dnevne, a ne večernje sate. Namirnice bogate šećerom, kao što su sladoled i slatkiši, u početku dovode do skokova nivoa šećera u krvi, koji zatim padaju dok spavamo. Kada se to dogodi, nivo kortizola raste i telo se budi iz sna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: