Stručnjaci rešili dilemu; Da li je dobro spavati sa čarapama kada je hladno?

Zvanično leto još uvek nije prošlo, ali je hladnoća tu i samim tim se oblačimo samo da nam bude toplo. Međutim, kada krenemo da spavamo i dalje je hladno, pa se neki trude da svoju toplotu zadrže tako što će spavati u čarapama.

Izvor: B92

Subota, 24.09.2022.

08:10

Stručnjaci rešili dilemu; Da li je dobro spavati sa čarapama kada je hladno?
Foto:Shutterstock/JeepFoto

Postoje oprečna mišljenja o spavanju sa čarapama, neki ovaj potez smatraju lošim po cirkulaciju, dok nova istraživanja pokazuju nešto drugačije.

Mar De Karlo, stručnjak za spavanje, smatra da postoji više prednosti spavanja u čarapama tokom zime. Čarape mogu pomoći ljudima da brže utonu u san i spavaju duže usled procesa koji se zove distalna vazodilatacija.

Pojedina istraživanja došla su do rezultata da nošenje čarapa tokom noći dok spavamo, povećava dotok i cirkulaciju krvi u ovom delu tela.

Jedna studija koja je uključivala manji broj ispitanika, pokazala je da su oni koji su nosili čarape tonuli u san oko 7,5 minuta brže, spavali 32 minuta duže i budili se 7,5 puta manje tokom noći od onih koji su spavali bosi.

"Niže telesne temperature povezane su s pospanošću, a dokazi upućuju na to da korišćenje čarapa ili drugih metoda grejanja stopala može da snizi telesnu temperaturu i pomogne nam da brže zaspimo", smatraju stručnjaci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

13 h

Podeli: