Krompir ne goji: Srušena zabluda o omiljenom povrću

Krompir je jedna od omiljenijih namirnica u SAD, ali i šire i brojni su načini za njegovu pripremu. Iako je mnogima draga namirnica, isto toliko je i omražena, jer se najviše povezuje s prekomernom telesnom težinom. Međutim, krompir je i izuzetno dobar za zdravlje.

Izvor: B92

Petak, 15.04.2022.

11:33

Krompir ne goji: Srušena zabluda o omiljenom povrću
Foto: Profimedia

Jedan srednje pečeni krompir s ljuskom ima 129 kalorija. Osim toga, ima gotovo trećinu potrebnog dnevnog unosa kalijuma, minerala koji podržava rad nerava, mišića i srca. Krompir takođe obezbeđuje vitamine B, vitamin K, gvožđe, magnezijum, cink, bakar i mangan, objavljuje "Health".

Sve sorte krompira su zdrave, naročito kada se jede s ljuskom.

Ako tražite pravu hranu za pojačanje vašeg treninga, razmislite o konzumiranju šake krompira ili malog do srednjeg pečenog krompira, 30 minuta pre telesne aktivnosti.

Osim skroba otpornog na sagorevanje masti koji se nalazi u krompiru, ovo povrće ima još jednu dobrobit povezanu s kontrolom težine. Istraživanja pokazuju da krompir ima tendenciju da vas duže drži sitima od drugih skrobnih ugljenih hidrata, kao što su testenina i pirinač.

Istraživanje objavljeno u časopisu "Clinical Nutrition" 2020. posmatralo je uticaj krompira u odnosu na pirinač kao deo mešovite večere na regulaciju šećera u krvi nakon obroka i tpkom noći kod osoba s dijabetesom tipa 2. Krompir se kuvao, pekao ili kuvao i ohladio. Svaki obrok imao je 50% ugljenih hidrata, 30% masti i 20% proteina.

Studija nije pronašla velike razlike između krompira i pirinča, niti između pripreme krompira. Istraživači su zaključili da je krompir prikladan za osobe s dijabetesom kada se jede kao deo uravnoteženog obroka i da ne remeti regulaciju glukoze u krvi, objavio je "Health".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: