Koliko treba da nas brine novi soj?

Nova varijanta koronavirusa nazvana omikron, koja je najpre identifikovana u Južnoafričkoj Republici i ubrzo se proširila po evropskim i azijskim državama, izaziva zabrinutost u celom svetu s obzirom na velik broj mutacija koje pridonose njenom bržem širenju, mogu znatno smanjiti delotvornost vakcina, povećati rizik od ponovne zaraze, pa čak i izbeći antitela.

Izvor: B92, Net.hr

Subota, 27.11.2021.

19:49

Koliko treba da nas brine novi soj?
Ilustracija: Depositphotos/ vectorfusionart

Vest o novoj varijanti navela je u petak brojne države da uvedu nova ograničenja putovanja, a farmaceutske firme da još više ubrzaju rad na prilagođavanju vakcina i ustanova koliko postojeća vakcina štiti vakcinisane osobe od kovida 19.

Svetska zdravstvena organizacija u petak je B.1.1.529 ili omikron klasifikovala kao "zabrinjavajuću SARS-CoV-2 varijantu", objavivši da se može širiti brže od ostalih oblika koronavirusa.

Misterija - zašto "omikron"? Plaše se, izbegavaju... Sve ima veze sa Đinpingom

U svetu je i dalje dominantna delta varijanta. U Sjedinjenim Državama ona čini 99,9 odsto, no još nije poznato da li će omikron uspeti da 'istisne' deltu, rekao je dr. Grejem Snajder, epidemiolog i direktor odseka za prevenciju infekcija Medicinskog centra Univerziteta u Pitsburgu.

Novi soj dobio ime - omikron; Šta znamo o njemu?

Zasad se zna da nova varijanta ima više od 30 mutacija u delu virusa koje cilja postojeća cepiva, a dosadašnja ih imaju do 10. Takođe se sumnja da je u Južnoafričkoj Republici upravo zbog ove varijante porastao broj novozaraženih.

Zbog omikronovih mutacija će određene vrste lečenja kovida 19, uključujući terapiju antitelima u prevenciji i lečenju bolesti, verovatno postati nedelotvorne, rekao je dr. Dejvid Hou, profesor mikrobiologije i imunologije na Univerzitetu Kolumbija.

No eksperimentalne antivirusne pilule, poput Pakslovida firme Fajzer i Merkova molnupiravira ciljaju delove virusa koji se kod omikrona nisu izmenili, zbog čega bi upravo ti lekovi mogli postati još važniji ako se pokaže da je ugrožen imunitet koji je u pacijentu nastao vakcinacijom ili preležanom bolesti.

Nepoznanice

Naučnici kažu da bi moglo proći još nekoliko nedelja pre nego što budu u stanju da definišu tip bolesti koju uzrokuje ova varijanta koronavirusa, dok ne utvrde u kolikoj je meri zarazna i koliko je već uspela da se proširi.

Neki ukazuju na to da je i neke druge varijante, isprva proglašene zabrinjavajućima, poput bete (takođe prvi put otkrivene u Južnoafričkoj Republici), na kraju zamenila delta.

No najveće pitanje i nepoznanica za naučnike je sledeće - hoće li zaštita cepivom, a poznato je da je u svetu dosad dato gotovo 8 milijardi doza, i dalje biti delotvorna i hoće li osobe koje su preležale kovid biti imune na zarazu omikronom.

Stručnjaci još ne znaju ni hoće li omikron izazvati manje težak ili još teži oblik kovida 19 u poređenju s ostalim sojevima koronavirusa.

Kako najbolje reagovati?

Omikron još nije identifikovan u Sjedinjenim Državama, no verovatno je već prisutan i tamo, smatraju naučnici.

Čak i bez te nove varijante koronavirusa, stopa zaraze kovidom u Sjedinjenim Državama porasla je u poslednjih nekoliko nedelja, uglavnom u severnim delovima zemlje. Stručnjaci kažu da je to zato što ljudi zimi više borave u zatvorenim prostorima.

Neke države odmah su odlučile da ograniče putovanja iz Južne Afrike.

Uz ograničenja koja je propisala vlada, pojedinci bi i sami trebalo da procene koliko su podložni obolevanju od kovida i da li su u opasnosti od zaraze kada donose odluke o putovanjima u vreme zimskih praznika, rekao je dr. Snajder.

I on i njegovi kolege ističu da vakcinisanje treba da ostane prioritet uprkos tome što još nije poznato da li i koliko je cepivo delotvorno u slučaju zaraze omikronom.

Istovremeno bi svi trebalo da nastave da nose zaštitne maske, izbegavaju gužve, redovno provetravaju prostorije i peru ruke.

"I dalje su nam na raspolaganju svi oni alati koji deluju u slučaju bilo koje varijante", podsetio je dr. Erik Topol, direktor Instituta Scripps Research Translational Institute u Kaliforniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: