Srbin razvio potpuno nov test na koronu VIDEO

Molekularni biolog iz Srbije Filip Bošković jedan je od ljudi koji su učestvovali u stvaranju potpuno novog testa koji će otkriti ne samo postojanje koronavirusa, već i drugih virusa u telu, kao i mutacija koje se događaju kod kovida.

Izvor: B92, TV Prva

Sreda, 05.05.2021.

15:45

Srbin razvio potpuno nov test na koronu VIDEO
Foto:Printscreeen/Prva televizija

Istraživači sa Univerziteta u Kembridžu razvili su test koji će brže i pozdanije od PCR testa da registruje viruse i njihove varijante i unapredi dijagnostikovanje i lečenje kovida 19, ali i drugih respiratornih infekcija. U timu istraživača je i molekularni biolog iz Srbije Filip Bošković, koji trenutno boravi u Velikoj Britaniji.

"Test se bazira na direktnoj detekciji materijala koji nose virusi SARS-COV to je RNK I DNK bez potrebe za umnožavanjem. Test može da detektuje veliki broj patogena, kao i druge sojeve", izjavio je Bošković.

"PCR test je previše senzitivan u nekim trenucima i glavni problem je kada imate malu incidencu virusa i radite puno testova i dobijate druge rezultate, a ovakvim testom se taj problem rešava".

Drugi problem su "lažno negativni testovi", jer je jako teško uhvatiti jednu kopiju virusa u celom organizmu i PCR je najsenzitivnija metoda u takvom uzorku, ali i kod njega se događa da se dešavaju ovakve situacije.

Još uvek se ne zna kada će se test naći u prodaji, ali očekuje se da se do kraja meseca odobre naučni rezultati i podnese zahtev za patent.

A da li će testovi biti jeftiniji i šta sve možete da detektujete ovim testom pogledajte u video-materijalu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: