Muškarci, oprez! Ovakve operacije su opasne i ne deluju

Ugledni urolozi objavili temeljnu analizu koja pokazuje da su efekti tretmana potpuno suprotni.

Izvor: B92

Sreda, 22.05.2019.

09:33

Muškarci, oprez! Ovakve operacije su opasne i ne deluju
Foto: depositphotos/smmartynenko

Hirurški i nehirurški zahvati za kojima posežu muškarci koji žele da povećaju svoj penis ne funkcionišu i nose velike rizike, piše The Independent.

Prema članku koji je objavljen u časopisu "Sexual Medicine Reporting", većina tih tretmana nije delotvorna, a mogu dovesti i do ozbiljnih komplikacija kao što su permanentna obamrlost, deformacija penisa, skraćivanje i erektilna disfunkcija. U članku se tvrdi da je većina muškaraca koji su se podvrgli zahvatu nezadovoljna rezultatima.

Tim urologa iz londonske bolnice Kings koledž i istraživači Instituta za psihijatriju, psihologiju i neurologiju pri toj bolnici članak su napisali nakon temeljne analize 17 studija i pregleda 1.192 muškarca koji su se podvrgli hirurškim i nehirurškim zahvatima povećanja penisa.

Hirurški zahvati kojima su se ti muškarci podvrgli uključuju rezanje suspenzornog ligamenta penisa, zamene tkiva i rastavljanje penisa. Među nehirurškim zahvatima kojima su pokušali da povećaju svoj penis našli su se razni produživači, supstance za ubrizgavanje kojima se povećava širina i vakuumske pumpe. Ukupno je proučen 21 različiti tretman koji je izveden u Velikoj Britaniji i u drugim zemljama.

Članak je otkrio i da su oni koji su poželeli da povećaju svoj penis bolovali od "penilne dismorfije", odnosno mislili su da imaju mali penis, a zapravo su imali penis normalne veličine.

"Otkriveno je da su ishodi tih zahvata uglavnom bili loši, i da oni koji su im se podvrgavali nisu bili zadovoljni rezultatima. Takođe, ti zahvati su rizični i mogu da završe ozbiljnim komplikacijama", pišu istraživači. "Lečenja malih penisa kod normalnih muškaraca nema uporište u kvalitetnim dokazima. Takvi muškarci bi trebalo prvo da posegnu za savetovanjem, a tek posle toga za produživačima. Operativni zahvati trebalo bi da budu poslednja opcija“, navodi se.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: