Ona je "kraljica jeseni" i uvek je dobro kad je pri ruci

Jabuka ima i do 40 posto vitamina C, sadrži i vitamine A, E, B1, B2, B6 i beta karoten. Sadrži i minerale kalijum, kalcijum, fosfor i gvožđe. Bogata je polifenolima - biljnim spojevima koji imaju snažnu antioksidativnu aktivnost. Opšte je poznato da bar jedna jabuka dnevno doprinosi opštem zdravlju.

Izvor: B92, 24sata.hr

Utorak, 11.09.2018.

12:47

Ona je
Foto: Thinkstock

Jabuka se najčešće jede sirova, ali se i peče, kuva, suši, prerađuje u sokove, marmelade, džemove, želee, a poznato je i jabukovo sirće. Prosečno, voda čini 82 posto težine ploda, ugljenih hidrata ima oko 12 posto, masti i belančevina zajedno oko jedan posto, a celuloza se nalazi u plodu u količini od oko jedan posto.

Jabuka sadrži i šećer, organske kiseline, u vrlo malim količinama sve esencijalne i neesencijalne aminokiseline, aromu i boje. Jabuke su bogate vlaknima i imaju blagotvoran učinak na metabolizam, pogotovo kada ih jedete sa žitaricama.

Jabuke su korisne:

Protiv tromosti, nadutosti i pokvarenog želuca - nekoliko nedelja tri puta dnevno pojedite po jednu kiselu jabuku srednje veličine sat do dva prie ili posle jela.

Protiv dijareje - jesti izrendane jabuke ili kompot od jabuka. Posebno se preporučuje korišćenje kiselih jabuka. Izrendane jabuke ne zaslađivati, a pre nego što se pojedu, ostaviti ih malo na vazduhu da potamne.

Za bolju probavu - redovno jesti pečene ili kuvane jabuke ili kompot od jabuka, posebno u zimskom periodu. Preporučljivo je posle doručka i večere pojesti po dve sveže jabuke. Terapija traje pet dana.

Kako je kalorijski siromašna (100 g jabuke ima oko 40 kalorija), dobar je izbor i kod redukcijskih dijeta. Takođe, jabuku možete koristiti u terapijske svrhe, što dodatno opravdava njenu konzumaciju.

Na primer za regulaciju stolice i stabilizaciju crevne flore pojedite jednu do dve sirove (ili pečene) jabuke; za podsticanje znojenja kod visoke temperature, u prokuvanu kašu od jabuka dodati med i limunov sok i popiti vruće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: