Zdravlje

Četvrtak, 19.10.2023.

15:39

Manjak vitamina D: Ozbiljno opasan po nas

U današnjem svetu sve veći broj ljudi suočava se sa zabrinjavajućim nedostatkom vitamina D, ključnog nutrijenta koji ima značajan uticaj na naše zdravlje.

Izvor: B92

Manjak vitamina D: Ozbiljno opasan po nas
Foto: Shutterstock/Maridav

Ovaj nedostatak može imati ozbiljne posledice na imunološki sistem, kosti, raspoloženje i brojne druge aspekte našeg fizičkog i mentalnog blagostanja.

Šta znači manjak vitamina D

Manjak vitamina D može imati značajan uticaj na naše zdravlje. Vitamin D je neophodan za apsorpciju kalcijuma i održavanje zdravlja kostiju, pa nedostatak može dovesti do slabljenja kostiju, povećanog rizika od preloma i osteoporoze.

Takođe, vitamin D ima važnu ulogu u podržavanju imunološkog sistema, čime pomaže organizmu u borbi protiv infekcija i upala. Nedovoljan unos vitamina D takođe može uticati na raspoloženje, sa mogućim povećanim rizikom od depresije i sezonskog afektivnog poremećaja.

Pravilna ishrana, izlaganje suncu i konsultacija sa stručnjakom mogu pomoći u prevenciji manjka vitamina D i očuvanju celokupnog zdravlja.

Manjak vitamina D – simptomi

Manjak vitamina D može se manifestovati kroz različite simptome. Najčešći simptomi uključuju umor, slabost mišića, bolove u kostima i zglobovima. Osobe sa nedostatkom vitamina D mogu se osećati slabo, bez energije i podložnije infekcijama.

Poremećaj raspoloženja, depresija i anksioznost takođe su česti simptomi.

Loše zaceljivanje rana, problemi sa zubima i noktima takođe mogu biti indikativni. Važno je da se konsultujete sa lekarom ako primetite ove simptome kako biste utvrdili uzrok i preduzeli odgovarajuće mere, poput promene ishrane, suplementacije ili izlaganja suncu.

Vitamin D – referentne vrednosti

Referentne vrednosti za nivo vitamina D mogu varirati u zavisnosti od različitih faktora, kao što su starost, pol i zdravstveno stanje. Međutim, opšte prihvaćene referentne vrednosti za nivo vitamina D u krvi su obično između 20 i 50 nanograma po mililitru (ng/mL) ili između 50 i 125 nanomola po litru (nmol/L).

Važno je napomenuti da su ove vrednosti samo smernice i da svaki pojedinac treba da konsultuje svog lekara kako bi utvrdio optimalni nivo vitamina D za svoje specifične potrebe i zdravstveno stanje. Redovni pregledi i laboratorijske analize mogu pomoći u praćenju nivoa vitamina D i održavanju zdravlja.

Manjak D vitamina kod odraslih

Manjak vitamina D kod odraslih može upućivati na različite probleme. Slabost mišića, bolovi u kostima i zglobovima česti su simptomi. Nedostatak vitamina D može doprineti smanjenoj gustini kostiju, povećavajući rizik od osteoporoze i preloma.

Osobe sa manjkom vitamina D takođe mogu iskusiti umor, nisku energiju i loše raspoloženje, što može uticati na mentalno blagostanje. Imunološki sistem može biti oslabljen, što povećava podložnost infekcijama.

Nedovoljna količina vitamina D takođe može biti povezana sa povećanim rizikom od određenih bolesti poput srčanih oboljenja, dijabetesa i autoimunih poremećaja. Konsultacija sa lekarom je važna radi dijagnostikovanja i adekvatnog tretmana nedostatka vitamina D.

Nedostatak vitamina D kod žena

Nedostatak vitamina D kod žena može se manifestovati kroz različite simptome i uticaje na zdravlje. Slabost mišića, bolovi u zglobovima i kostima, kao i povećan rizik od osteoporoze i preloma česti su znakovi nedostatka vitamina D.

Osobe sa nedovoljnim nivoom vitamina D mogu iskusiti umor, nisku energiju i loše raspoloženje. Nedostatak vitamina D takođe može imati uticaj na menstrualne cikluse, plodnost i zdravlje reproduktivnog sistema.

Osim toga, istraživanja su pokazala da nizak nivo vitamina D može biti povezan sa povećanim rizikom od određenih oblika karcinoma dojke. Važno je posetiti lekara radi dijagnostikovanja i adekvatnog lečenja nedostatka vitamina D kod žena.

Manjak vitamina D u trudnoći

Nedostatak vitamina D u trudnoći može imati ozbiljne posledice. Vitamin D je neophodan za pravilan razvoj kostiju i zuba fetusa, kao i za zdravlje majke tokom trudnoće. Nedovoljan unos vitamina D može povećati rizik od gestacijskog dijabetesa, preeklampsije i prevremenog porođaja.

Takođe može uticati na imunološki sistem majke, povećavajući podložnost infekcijama. Nizak nivo vitamina D takođe može uticati na mentalno blagostanje trudnice, sa povećanim rizikom od depresije.

Redovno praćenje nivoa vitamina D i eventualna suplementacija pod nadzorom lekara mogu biti od vitalnog značaja za zdravlje i dobrobit trudnice i njenog deteta.

Šta uništava vitamin D

Postoje faktori koji mogu smanjiti nivo vitamina D u organizmu. Jedan od njih je nedovoljna izloženost sunčevoj svetlosti. Korišćenje zaštitnih faktora za sunce, nošenje duge odeće ili boravak u zatvorenom prostoru mogu ograničiti sintezu vitamina D u koži.

Takođe, starije osobe imaju smanjenu sposobnost proizvodnje vitamina D. Dijetetski faktori takođe mogu uticati na unos vitamina D.

Nedovoljan unos hrane bogate vitaminom D, poput masne ribe, mlečnih proizvoda i jaja, može doprineti manjku vitamina D. Određeni zdravstveni uslovi i lekovi takođe mogu ometati apsorpciju ili metabolizam vitamina D u organizmu.

Terapija za nedostatak vitamina D

Kada se utvrdi nedostatak vitamina D, primenjuju se odgovarajuće terapije. Najčešća terapija je suplementacija vitaminom D u obliku oralnih suplemenata. Doziranje se određuje na osnovu nivoa vitamina D u krvi i individualnih potreba.

Takođe, preporučuje se i promena ishrane kako bi se povećao unos namirnica bogatih vitaminom D, poput masne ribe, mlečnih proizvoda i jaja. Pored toga, izlaganje sunčevoj svetlosti u umerenim količinama može pomoći u prirodnoj sintezi vitamina D. Važno je konsultovati se sa lekarom kako bi se utvrdila optimalna terapija i praćenje nivoa vitamina D tokom lečenja, posebno kada vlada opasna zabluda o vitaminu D.

Kako nadoknaditi vitamin D

Postoji nekoliko načina da se prirodno nadoknadi vitamin D. Jedan od najefikasnijih načina je izlaganje kože sunčevoj svetlosti.

Boravak na otvorenom, bez zaštitnih faktora za sunce, u jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima, omogućava koži da sintetiše vitamin D.

U ishrani se preporučuje unos namirnica bogatih vitaminom D, poput masne ribe (losos, skuša), jaja, mlečnih proizvoda i pečuraka. Takođe, neki obogaćeni prehrambeni proizvodi mogu sadržavati dodatni vitamin D.

Insuficijencija vitamina D

Insuficijencija vitamina D može predstavljati značajan zdravstveni problem. Nedostatak vitamina D može imati ozbiljne posledice po zdravlje, uključujući slabljenje kostiju, povećani rizik od preloma i osteoporoze. Takođe, nedostatak vitamina D može uticati na imunološki sistem, jer povećava podložnost infekcijama.

Nedovoljan unos vitamina D takođe može imati negativan uticaj na mentalno zdravlje, zbog povećanja rizika od depresije i sezonskog afektivnog poremećaja.

Stoga, važno je osigurati adekvatan unos vitamina D putem ishrane, izlaganja suncu i eventualno suplementacije, kako bi se održalo optimalno zdravlje kostiju, imunološkog sistema i mentalno blagostanje. Treba napomenuti da neki stručnjaci ističu da nedostatak vitamina D potencijalno može da bude poguban po muškarce.

Nedostatak vitamina D i gojaznost

Nedostatak vitamina D i gojaznost su često povezani. Nekoliko studija ukazuje na vezu između niskih nivoa vitamina D i povećanog rizika od gojaznosti.

Nedostatak vitamina D može doprineti metaboličkim promenama koje utiču na skladištenje masti i regulaciju telesne težine. Takođe, nedostatak vitamina D može uticati na osećaj sitosti i apetit. Međutim, tačan mehanizam ove veze još nije u potpunosti razjašnjen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: