Koliko pušenje utiče na tok i prognozu bolesti kod zaraženih koronavirusom? VIDEO

Poznato je da virus korona napada pluća, pa se oko 2,5 miliona pušača u našoj zemlji pita da li su i oni ugrožena kategrija.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 04.04.2020.

13:11

Koliko pušenje utiče na tok i prognozu bolesti kod zaraženih koronavirusom? VIDEO
Foto: Printskrin/TV Prva

Pulmolog dr Ika Pešić, koja je i član komisije Ministarstva zdravlja za kontrolu duvana kaže za TV Prva da pluća svih pušača koji do 35 godine ostave pušenje, i posle toga nisu izloženi dimu i ne uzimaju alternativu cigaretama, da se njihova pluća očiste za šest do 12 meseci i anuliraju posledice pušenja kao da nikad nisu pušili. Dok oni koji imaju više godina imaju nešto malo manju mogućnost da zaštite pluća, ali u svakom slučaju, kako kaže, nikad nije kasno ostaviti pušenje.

Što se tiče uticaja pušenja na razvoj, težinu ili loš ishod u vezi sa covidom - 19 Kinezi su uradili pet kvalitetnih studija i došli su do važnog zaključka da je jako važno ostaviti cigarete u ovo vreme koronavirusa.

"To nije popularno, ali je vrlo značajno jer su došli do zaključka da pušenje utiče na razvoj i težina bolesti. Od broja onih na veštačkoj ventilaciji i na intenzivnoj nezi preko 27 odsto njih činili su pušači. Među ljudima koji su ozdravili i nisu imali tako teške simptome, bilo je svega 3 odsto pušača. To nam sve govori", ističe dr Pešić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

160 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: