Rak godišnje u Srbiji ubije jedan mali grad VIDEO

U toku jedne godine u Srbiji od raka umre 20.000 ljudi ili jedan mali grad. Frapantan je i podatak da čak 36.000 stanovnika u toku godine oboli od nekog malignog oboljenja.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 12.03.2019.

14:03

Rak godišnje u Srbiji ubije jedan mali grad VIDEO
Foto: vitanovski/depositphotos

Žene najviše obolevaju od raka grlića materice i dojke, dok je kod muškaraca najzastupljeniji rak debelog creva i prostate.

Direktorka Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” Verica Jovanović kaže za TV Prva da ti brojevi ukazuju na potrebu samokontrole i preventive, posebno ako se ima u vidu da se određene vrste raka mogu kontrolisati i otkriti u ranoj fazi.

Iskustvo govori da su šanse za izlečenja 80 do 90 odsto, ako se bolest na vreme otkrije, kazala je Jovanovićeva.

Prema njenim rečima, Srbija se nalazi u srednjem riziku od obolevanja, ali je odmah iza Mađarske - na drugom mestu u Evropi po smrtnosti od malignih bolesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: