Izbor je Linux

Od najbržih 20 komjutera na svetu t.j superkompjutera, čak 19 od njih koriste Linux kao operativni sistem.

Izvor: Bozza Bench

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 26.06.2009.

18:36

Default images

Samo Magic Cube, koji je 15-ti na listi, koristi Windows. Ovo je neverovatan uspeh za Linux i potvrda njegovih mogućnosti, jer lista sadrži 500 superkompjutera, i čak 61% njih ( 301 superkompjutera) koriste ovaj operativni sistem. Unix koriste 189, „free BSD“ dva i samo jedan superkompjuter ima Windows. Eksperti kažu da Linux, kao je slobodni softver, zbog svog otvorenog i dostupog koda nudi mogućnost modifikovanja i odgovara superkompjuterima, za koje su se do sada kreirali specijalizovani operativni sistemi i softveri.

A, koliko je brz RoadRunner najbrži superkompjuter? “Ako svaki od 6 milijardi ljudi uzmu ručni digitron i računaju na njemu 24 časa na dan, 365 dana u godini, bilo bi potrebno 46 godina da naprave ono što RoadRunner napravi za jedan dan“ kažu iz Odeljenja za energiju u SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: