Tehnopolis

Sreda, 26.05.2021.

08:30

Ugroženi podaci 100 miliona korisnika Androida zbog neispravne "cloud" sinhronizacije

Istraživači kompanije Check Point Software Technologies Ltd, naveli su da se incident odnosi na 23 popularne aplikacije koje dovode u opasnost lične podatke korisnika putem internih resursa programera, poput pristupa mehanizmima za ažuriranje i skladištenju.

Izvor: Siliconangle

Ugroženi podaci 100 miliona korisnika Androida zbog neispravne
Foto: shutterstock.com

Potencijalno kršenje se prvenstveno svodi na upotrebu pristupa bazi podataka u realnom vremenu, uslugu koja programerima omogućava skladištenje podataka u oblaku. Istraživači su otkrili da mogu da povrate osetljive informacije, uključujući adrese e-pošte, lozinke, privatnu razmenu poruka, lokaciju uređaja, korisničke identifikatore i još mnogo toga, a sve zato što aplikacije nisu obezbeđivale pristup između aplikacije i baze podataka u oblaku. Jedan od primera je aplikacija nazvana Astro Guru, koja je opisana kao popularna aplikacija za astrologiju, horoskop i hiromantiju sa više od 10 miliona preuzimanja. Istraživači su mogli da pristupei ličnim podacima, uključujući detalje o plaćanju, zbog nesigurnog načina "cloud" sinhronizacije podataka.

Istraživači su primetili da, iako je skladištenje u oblaku na mobilnim aplikacijama elegantno rešenje za pristup datotekama, mogu postojati ozbiljne implikacije ako programeri ugrade tajne i pristupne ključeve iste usluge u svoje aplikacije.

Ray Kelly, glavni inženjer bezbednosti u kompaniji WhiteHat Security Inc, koja se bavi bezbednošću aplikacija u oblaku, primetio je da programeri imaju tendenciju da misle da pozadinski procesi skriveni od hakera, što je u industriji sajber-bezbednosti poznato kao "bezbednost kroz nejasnoće".

"To je slično skrivanju ključa kuće ispod otirača i mišljenju da je vaša kuća sigurna", rekla je Kelly. "Da bi se osiguralo da je mobilna aplikacija bezbedna, potrebno je da se binarni i mrežni podaci, pozadinska memorija i API aplikacije temeljno testiraju na sigurnosne propuste koji mogu dovesti do problema kao što je curenje podataka."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

23 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: