Tehnopolis

Četvrtak, 21.12.2017.

11:50

Kineska kompanija pokreće tužbu protiv Applea: Ukrali su nam logo

Kineska kompanija Kon, koja se bavi proizvodnjom odeće, pokrenula je tužbu protiv kompanije Apple u vezi sa navodnom krađom loga.

Izvor: B92

Kineska kompanija pokreće tužbu protiv Applea: Ukrali su nam logo
Foto: Gettyimages

Kon tvrdi da je Apple ukrao njegov logo i iskoristio ga za poslednju verziju App Storea, prenosi rt.com.

Trenutni logo koji Apple koristi za iOS i macOS sastoji se od tri šipke zaobljenih ivica koje čine trougao. Na njihovom mestu prethodno su bili ukršteni olovka, četkica i lenjir.

S druge strane, kineska kompanija navodi da je kao inspiracija za njihov logo poslužio britanski pank bend Sex Pistols, i da linije predstavljaju kosti koje metaforički označavaju pobedu života nad smrću. Osim finansijske nadonkade za logo na koji legalno poseduje prava u Kini, Kon od Applea zahteva i javno izvinjenje.

Apple se i ranije suočavao s različitim tužbama u Kini, koje su pokretale kompanije Qualcomm, Samsung i Corephotonics.

Prošle godine tehnološki gigant izgubio je i slučaj za naziv "iPhone", koji koristi jedan kineski proizvođač kožne galanterije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Masovni udar: Oglasilo se rusko ministarstvo

Oružane snage Ruske Federacije izvele su grupni udar visokopreciznim vazdušnim i morskim oružjem velikog dometa na ukrajinske energetske objekte koji podržavaju rad preduzeća vojno-industrijskog kompleksa, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

13:08

1.6.2024.

1 d

Podeli: