Microsoft: Chrome ‘proždire’ bateriju svakog prenosnog računara

Microsoft je objavio video u kojem je testirana reakcija prenosnih računara na četiri različita web pregledača.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 23.06.2016.

08:35

Microsoft: Chrome ‘proždire’ bateriju svakog prenosnog računara
Foto: Screenshot

Autori kanala MicrosoftEdge tvrde da je test u potpunosti objektivan i da korisnici na osnovu njega imaju mogućnost da steknu uvid u to koji je web pregledač najbolje koristiti na prenosnim računarima.

Dakle, na četiri Microsoft Surface Book laptopa potpuno iste konfiguracije i baterije napunjene do maksimalnog kapaciteta pušten je streaming HD video materijal na četiri različita web pregledača - Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera i Microsoft Edge.

Microsoft je do sada uporno tvrdio da je Edge savršen izbor za prenosne računare jer baterija s njim traje od 36 do 53 posto duže u odnosu na trajanje kada se koristi neki drugi web pregledač, a navodi kompanije mogli bi da budu istiniti.

Mnogi korisnici takođe su uvereni da je Google Chrome zaista "gladan baterije" i da zapravo troši najviše resursa, a ovaj video bi trebalo da potvrdi ove navode.

Baterija je na prenosnom računaru koji je "vrteo" video na Chromeu iscurila za 4 sata, 19 minuta i 50 sekundi.

Firefox je trajao 5 sati, 9 minuta i 30 sekundi, Opera je izdržala solidnih 6 sati, 18 minuta i 33 sekunde, dok je Edge apsolutni pobednik jer je izdržao čak 7 sati, 22 minuta i 7 sekundi.

Dakle, u ovom testu Edge je trajao čak 70% duže u odnosu na Chrome, 43% u odnosu na Firefox i 17% u odnosu na Operu, čime je Microsoft dokazao da je njihov novi web pregledač savršen izbor za prenosne računare.

Naravno, mnogi korisnici su skeptični u vezi sa objektivnošću testa i uvereni da je sve prilagođeno baš Edgeu, od činjenice da je test odrađen na Microsoftovom računaru, dok pojedini korisnici optužuju Microsoft za lažiranje rezultata i namerno sabotiranje Chromea...

Nezavisno od ovog testa, Google Chrome je trenutno najpopularniji web pregledač na svetu, a da li će ovaj test naškoditi njegovoj popularnosti, teško je reći.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: