Više informatike u gimnazijama od sledeće školske godine

Od naredne školske godine broj informatičkih odeljenja u gimnazijama biće povećan sa 44 na 55, ukoliko bude dovoljno kandidata koji polože poseban prijemni ispit iz matematike, najavljeno je iz kabineta premijerke Srbije Ane Brnabić.

Izvor: B92

Utorak, 19.03.2019.

14:00

Više informatike u gimnazijama od sledeće školske godine
Ilustracija / Foto: Depositphoto/Syda_Productions

Prijemni će se, kao i prošlog juna, sastojati samo od zadataka iz matematike srednjeg i naprednog nivoa, dok će se za nekoliko godina, kada sadašnji šestaci budu mali maturanti, biti upotpunjen i testom iz informatike, piše Politika.

Povećanje broja IT odeljenja sa ranijih devet na 44 na početku tekuće školske godine učinjeno je na inicijativu Ane Brnabić koja predsedava i vladinom Savetu za inovaciono preduzetništvo i IT tehnologije.

Obuku nastavnika informatike, koji će predavati u drugom razredu specijalizovanih IT odeljenja, Vlada Srbije je uvrstila među 35 prioritetnih aktivnosti vezanih za razvoj IT u zemlji.

Za obuku nastavnika iz budžeta je namenjeno sedam miliona dinara, a od tog novca planirana je izrada elektronskih udžbenika za informatičke predmete u trećem razredu IT odeljenja, dok su prošle godine kreirani digitalni nastavni materijali za prvi i drugi razred.

Savetnik ministra prosvete Aleksandar Pajić kaže da da je važno da se zna da formiranje novih IT odeljenja ne znači ukidanje bilo kog postojećeg gimnazijskog razreda.

U tekućoj školskoj godini u 36 gimnazija formirano je 44 informatička odeljenja, što je pet puta više u odnosu na 2017. godinu, kada je postojalo devet IT odeljenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: