Airbusov leteći taksi: Veštačka inteligencija u službi prevoza

Kompanija Airbus već oko godinu dana radi na razvoju električnih autonomnih VTOL (vertical take-off and landing) letelica, sposobnih za letenje sa krova na krov u velikim gradovima koji se svakodnevno suočavaju sa velikim gužvama u saobraćaju.

Izvor: B92

Nedelja, 18.06.2017.

19:56

Airbusov leteći taksi: Veštačka inteligencija u službi prevoza
Printscreen Vimeo/Vahana

Zahvaljujući napretku tehnologije i veštačkoj inteligenciji, stručnjaci navode da je ovde reč o vrhuncu revolucije urbanog vazduhoplovstva zahvaljujući kome će nebom iznad svetskih metropola taksi vozila uskoro leteti.

Upravo u tom stilu urađen je i promotivni video, u kome žena pokušava da stigne i San Hozea u San Francisco, ali joj to zbog saobraćajnog kolapsa ne uspeva. Spas pronalazi u taksi letelici koje je za samo 18 minuta i 77 dolara prevozi na željenu lokaciju.

Vahana - Passenger Experience from Vahana on Vimeo.

Međutim, da bi ova vizija prevoza budućnosti potrebno je da se prethodno unapredi i poboljša tehnologija akumulatora kao i da se promene i osavremene pravila bezbednosti vazdušnog saobraćaja.

Personalne letelice već decenijama predstvaljaju san futurista. Činjenica da su kompanije Airbus i Uber počele da ulažu u razvoj te ideje, još uvek ne znači da će nam pored prozora uskoro proletati taksi.

Airbusova verziju letelice biće predstvaljena sledeće nedelje na manifestaciji Air Show u Parizu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: