Prva decenija Wikipedije

Wikipedia i njeni korisnici organizuju preko 300 proslava na šest kontinenata povodom desetogodišnjice ove slobodne online enciklopedije, koja funkcioniše po modelu koji svakome omogućava da uređuje njene članke.

Izvor: Mikro

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 12.01.2011.

14:56

Default images

Da bi se olakšalo organizovanje proslava otvorena je stranica ten.wikipedia.org na kojoj se svakodnevno najavljuju novi događaji. Godišnjica se obeležavaa u subotu, 15. januara, a oni koji žele da saznaju koji su datumi bili ključni u njenom razvoju mogu da posete stranu Wikipedia kroz vreme.

Za jednu deceniju Wikipedia je promenila način na koji pristupamo informacijama na internetu i učestvujemo u njihovom stvaranju. Toliko se čita i u tolikoj meri je ispovezivana da se njeni članci, kojih ima oko 17 miliona (od toga tri i po miliona na engleskom i preko 120.000 na srpskom) pojavljuju u samom vrhu rezultata gotovo svakog pretraživanja. Ta lokacija, koju vodi preduzimljivi Džimi Vejls, uporno odbija da se na njoj pojave bilo kakve reklame, zbog čega novac za svoj rad prikuplja donacijama. Poslednja akcija prikupljanja donela joj je 16 miliona dolara.

Sasvim očekivano, Wikipediju su tokom ovih deset godina pratile i brojne kontroverze. Iako je osnovni cilj bio da svako može da menja sadržaj članaka, kontroverzne strane su često bile pod različitim nivoima zaštite kojima su izmene dopuštane samo proverenim korisnicima. Neke su često privremeno zaključavane da bi se sprečio vandalizam i „uređivački ratovi“.

U članku posvećenom samoj Wikipediji o takvim pojavama između ostalog piše i ovo: „Iako politika Wikipedia strogo nalaže mogućnost verifikovanja sadržaja i neutralnost gledišta, kritičari Wikipedije optužuju je za sistematsku pristrasnost i nedoslednosti (uključujući neopravdanu težinu koju pridaje popularoj kulturi) i tvrde da u svom uređivačkom postupku favorizuje konsenzus umesto verodostojnosti. Na meti kritika su i njena pouzdanost i tačnost. Ostale kritike su mahom koncentrisane na njenu podložnost vandalizmu i ubacivanju sumnjivih ili neproverenih informacija, mada iscrpna istraživanja ukazuju da je vandalizam u opštem slučaju kratkog veka, a istraživanje časopisa Nejčer pokazalo je da su naučni članci koje su poredili sličnog stepena tačnosti s onima iz Enciklopedije Britanike i da imaju sličan procenat ’ozbiljnih grešaka‘.“

Deseta godišnjica biće obeležena prigodnim okupljanjima ili mrežnim aktivnostima. U Bostonu će, recimo, biti organizovana prigodna svečanost usred Misterioznog lova koji organizuje MIT, dok će San Francisko biti domaćin regionalne konferencije za urednike i organizatore Wikipedie.

Brojni drugi događaji biće organizovani i u raznim drugim gradovima širom Afrike, Azije, Australije, Evrope i Južne Amerike. Na tom spisku u ovom momentu nema nijednog grada iz Srbije, dok predstavnici Wikimedija ogranka Kosova organizuju proslavu u Prištini, koja se nalazi na pomenutom spisku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: