Sony PlayStation 5: Sve što morate da znate FOTO/VIDEO

Sony je konačno predstavio novi PlayStation 5, a prezentacija same konzole održana je na kraju jednočasovnog prenosa događaja.

Tehnopolis

Izvor: B92

Subota, 13.06.2020.

14:40

Default images

Mada je uređaj predstavljen, još ne znamo zvaničnu cenu, znamo da će uređaj biti dostupan u razdoblju između oktobra i decembra ove godine. Evo najvažnijih stvari koje bi trebalo da znate.

Cena

PS5 će doći u dve varijante. Prva ima 4K Ultra HD Blu-Ray, dok druga nema nikakve optičke jedinice.

Još nije poznato koliko će digitalna verzija koštati (i hoće li koštati manje od one koja ima Blu-Ray), ali sigurno je da se dve konzole ne razlikuju po snazi. Prema nekim "procurelim", ali ne i zvaničnim informacijama, cena bi u SAD-u mogla da bude između 500 i 550 dolara.

Specifikacije

Sony je naglasio da PlayStation 5 ima dosta jači hardver od PlayStation 4 i PlayStation 4 Pro konzola. Nadogradnje uključuju SSD i grafičku karticu koja podržava impresivne vizualne efekte poput ray-tracinga.

Kreatori Fortnite video-igre su PlayStation 5 koristili kao platformu za pokretanje nove tehnološke demonstracije Unreal Engine 5, pruživši gejmerima rani pogled u ono što ih jednog dana čeka kada konačno zaigraju igre na PlayStation 5 konzoli, prenosi tPortal. PS5 će koristii posebno izgrađeni osmerojezgarni AMD Zen 2 CPU podešen na 3.5 GHz koji podržava modularnu frekvenciju rada.

GPU će koristii AMD-ovu RDNA 2 arhitekturu koja obećava 10.28 teraflopsa i 36 računarskih jedinica radnog takta 2.23 GHz (također modularne frekvencije). Konzola će imati 16 GB GDDR6 RAM-a i SSD od 825 GB koji će doneti mogućnost super-brzog učitavanja.

Jedan od najbitinijh noviteta je mogućnost pohranjivanja podataka na SSD čime konzola dramatično ubrzava učitavanje. Prethodni demo je prikazao učitavanje nivoa igre Spider-Man u manje od jedne sekunde (u poređenju sa 8 sekundi na PlayStationu 4). SSD i procesori

Dok je PlayStationu 4 trebalo oko 20 sekundi da učita 1 GB podataka, novom PlayStationu 5 trebat će jedna sekunda. Korisnici će, ako žele, moći da ugrade i dodatne SSD-ove, a konzola će podržavati i USB-diskove koji su više predviđeni za stare PS4 igre.

Konzola će podržavati i 4K Blu-ray disk za optičke medije, ali igre će se i dalje morati da budu instalirane na SSD.

Posebni SSD koristi standardni NVMe SSD, što znači da omogućava kasnije nadogradnje, ali i dalje ćete morati da koristite SSD ako želite da dosegnete standarde koje traži konzola - brzinu od minimalno 5.5 GB u sekundi. Sony je već objavio niz podataka u vezi sa PlayStation 5. Kompanija je tako obećala da će novi hardver podržavati 8K, kao i 4K na 120 Hz. Tu je, takođe, i plan za ubacivanje boljeg "3D zvuka" i mod za smanjenu potrošnju električne energije.

Poređenja radi, Xbox Series X je u čistim brojkama brži od PS5, uprkos činjenici da obe konzole koriste isti AMD procesor i GPU.

Microsoft će nuditi osmerojezgarni procesor na 3.8 GHz, GPU sa 12 teraflopsa i 52 jedinice radnog takta 1.825 GHz, imat će 16 GB GDDR6 RAM-a i SSD od 1 TB.

Za kraj, PS5 će moći da pokrene igre za PS4.

Izgled i dizajn

Sony je nekonvencionalnim dizajnom svoje nove konzole uzburkao Twitter zajednicu.

Neki su ga poredili sa nosačem aviona. Drugi sa Sauronovim tornjem. A neki su smatrali da liči na futuristički soliter.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: