Tehnopolis

Ponedeljak, 17.10.2016.

17:45

Thompson – popularna američka puška kroz istoriju i pop kulturu

Popularni “tommy gun” je jedno od najprepoznatljivijih i najkultnijih oružja 20. veka.

Izvor: play.co.rs

Thompson – popularna američka puška kroz istoriju i pop kulturu

Foto: Jamie C / Wikimedia Commons

Thompsonov specifični oblik, drveni kundak i upadljivi okrugli šaržer su ga učinili lako prepoznatljivim i jedinstvenim.

Njegov razvoj je počeo još za vreme prvog svetskog rata, kao jedno od prvih ručnih automatskih oružja, ali je svoj pun “potencijal” ostvario 20-ih i 30-ih godina prošlog veka, ne u ratu, već na ulicama američkih gradova u mafijaškim obračunima.

Njegov zenit je došao sa drugim svetskim ratom, gde je ušao u masovnu upotrebu, da bi kasnije počeo da bude zamenjivan sa efikasnijim novijim modelima.

Lako prepoznatljivo, ovo ikonično oružje je našlo svoj put do mnogih oblasti popularne kulture, a svakako je i gejmerima poznato iz mnogih kultnih video igara, specifično onim koji se bave mafijom i drugom svetskim ratom.

Poznati jutjuber Ahoy je uradio pregled kratke istorije ovog oružja i njegovog pojavljivanja u mnogim kultnim i popularnim video igrama, i pokušao da igračima prenese šta je to ovo oružje učinilo tako upečatljivim u pop kulturi. Izvor: play.co.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

20 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: