Tehnopolis

Subota, 08.09.2012.

08:26

O novom iPhoneu se sve već zna

Zbog zaposlenih Applea koji ostavljaju spise po kafićima sve se već zna o novom iPhoneu

Izvor: Jutarnji.hr

Default images

Ono o čemu svet visoke tehnologije bruji posjednjih nekoliko nedelja, pre par dana dobilo nje zvaničnu potvrdu: Apple je poslao pozivnice za veliku konferenciju za novinare 12. septembra, a više nema skoro nikakve sumnje da će toga dana biti predstavljena nova generacija iPhonea.

U standardnom Appleovom blago kriptičnom stilu, na pozivnici se nalazi ogromna brojka 12 koja označava datum događaja, ali čija senka pada na tlo u obliku brojke 5, što daje naznake o glavnoj zvezdi promocije - iPhoneu 5.

Mesto događaja je dvorana Yerba Buena Center u San Francisku (već je počelo postavljanje "scenografije"), a početak je zakazan za 10 sati po lokalnom vremenu, odnosno za 19 sati po našemu. Osim iPhonea, toga bi dana trebao biti prezentovan i novi Appleov mobilni operativni sistem iOS 6, a malo maštovitije glasine spominju i iPad manjih dimenzija, pa čak i dugonajavljivani Appleov televizor.

No, te opcije malo su verovatne. Kompanija iz Kupertina, još uvek najvrednija kompanija na svetu, nikada ne otkriva detalje o uređajima koje tek treba zvanično da predstavi. No, na njihovu nesreću reč je o kompaniji sklonoj curenju informacija (što od nelojalnih zaposlenih, što od onih nepažljivih, poput inženjera koji ostavljaju prototipe po kafićima), tako da se glavne karakteristike iPhonea 5 znaju.

Najveća novost je povećanje dimenzija; ekran baziran na Sharpovoj IGZO tehnologiji od dijagonale od 3,5 inča porašće na danas gotovo standardna 4 inča te će zadržati naziv Retina (imaće rezoluciju od 1136x640 piksela).

Zahvaljujući naprednoj tehnologiji upravljanja na dodir, uređaj će biti tanji od prethodnika za otprilike dva milimetra i imaće 7,4 milimetara. Samo telo iPhonea 5 trebalo bi da bude izrađeno po uzoru na Appleove prenosne računare: umesto staklene poleđine prethodnika imaće takozvanu “unibody” konstrukciju od metala.

Kojeg, još se ne zna, premda se nagađa o dve verzije - od aluminijuma i od legure nazvane "liquidmetal", navodno dvaput čvršće od titanijuma. Ulaz za slušalice s gornje se strane seli na donju, gde će se nalaziti i povećani otvori za mikrofon i zvučnik. Sve to Apple je uspeo da stavi na taj ograničeni prostor zahvaljujući navodnom smanjenju ulaza za kabl, koji je takođe s donje strane.

Znatno povećanje performansi trebalo bi da doživi kamera (12 megapiksela umesto 8 kod iPhonea 4S) i procesor (nagađa se da bi se trebalo zvati A6 i imati 1,2 GHz). Dalje, brojni analitičari predviđaju i da će u novi iPhone biti ugrađen i NFC čip, koji omogućava bolju bežičnu komunikaciju između dva elektronska uređaja i koji je ključan korak u prelasku na bezgotovinsko plaćanje.

Osim toga, iPhone 5 imat će mogućnost brzog spajanja na internet 4G LTE tehnologijom.

iPhone 5 u SAD-u bi trebalo da počne da se prodaje 21. septembra, a već početkom oktobra stiže u druge zemlje. Što se tiče ciena, dosadašnja politika Applea bila je vrlo jasna: novi model preuzima cenu dotadašnjeg.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

152 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

23 h

Podeli: