Žreb za Mundijal: Srbi – Brazil ili Argentina?

Žreb grupa za Svetsko prvenstvo na programu je od 16 časova u moskovksom Kremlju.

Izvor:

Petak, 01.12.2017.

09:00

Žreb za Mundijal: Srbi – Brazil ili Argentina?
EPA/CHRISTIAN MERZ

Svetsko prvenstvo, dvadesetprvo po redu, na programu je od 14. juna do 15. jula naredne godine, na 12 stadiona u 11 gradova širom Rusije.

Posle osam godina odsustva sa velikih takmičenja, papirić sa imenom reprezentacije Srbije naćiće se u kuglicama koje će izvlačiti jedan od najboljih engleskih napadača svih vremena Gari Lineker, odnosno po mnogima najbolji igrač svih vremena – Dijego Armando Maradona.

Osim spomenutog dvojca, u ceremoniji će učestvovati i Loran Blan, Luis Nazario Ronaldo da Lima, Gordon Benks, Oliver Birhof, Kafu, Fabio Kanavaro, Dijego Forlan, Karles Pujol, i Nikita Simonjan, ali i predsednik Rusije Vladimir Putin.

Fudbalski savez Srbije predstavljaće predsednik Slaviša Kokeza, zajedno sa vršiocem dužnosti selektora Mladenom Krstajićem i sportskim direktorom Goranom Bunjevčevićem. Srbija će po drugi put od osamostaljenja igrati na Mundijalu, a jedanaesti put od kada se u našoj zemlji igra fudbal.

Tridesetjedna nacionalna selekcija, uz domaćina, raspoređena je u četiri različita šešira, prema renkingu na listi Svetske fudbalske federacije FIFA, a 'Orlovi' se nalaze u četvrtom.

Izvesno je da ćemo se za prolaz dalje boriti sa nekom od najboljih reprezentacija sveta (nosioci grupa su Rusija, Nemačka, Brazil, Portugal, Argentina, Belgija, Poljska i Francuska), dok će zbog činjenice da se nalazi u najmlanje kvalitetnom šeširu, naš nacionalni tim strahovati i od ostalih rivala.

Brojna istraživana rađena su poslednjih nedelja, a jedno od najzanimljivijih jeste statističko upoređivanje grupa u programskom jeziku "R", koje je donelo neobične, ali i ne baš ohrabrujuće rezultate po naš tim.
Getty images
Jedan istraživač je simulirao žreb za Svetsko prvenstvo više od 10.000 puta i najčešći rezultat je bio taj da će u grupi biti ekipe Brazila, Meksika, Danske i Srbije – čak 146 puta. U prilog tome ide i podatak da je od navedenog broja verovatnoća čak 0,1976 (skoro 20%) da Brazilci i Meksikanci budu u istoj grupi.

Takođe, postoji velika mogućnost da nam protivnici budu još Argentina, Island i Švedska, pa je, prema ovom istraživanju, realno da ćemo morati da se suprotstavljamo timovima koje vode Lionel Mesi ili Nejmar da Silva.

Triviju predstavlja i to da će način na koji budu izvlačene kuglice uticati na žreb – ukoliko se bude kretalo od četvrtog šešira, izvesnije je da će 'Orlovi' ići na neku od spomenute tri evropske selekcije (Dansku, Švedsku ili Island) – pošto u jednoj grupi ne može da bude više od dve reprezentacije sa istog kontinenta.

Kao i uvek, tekstualni prenos žreba, uz sve propratne elemente i sadržaje, moći ćete da pratite uživo na stranam našeg sajta. Budite uz B92 sport i saznajte rivale Srbije na najvećem fudbalskom takmičenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

151 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

19 h

Podeli: