Srbija svetski šampion!

Vaterpolisti Srbije novi su prvaci sveta, pošto su sa peteraca pobedili Španiju. U regularnom toku bilo je 6:6, posle produžetaka 7:7, petercima 7:6 za Srbiju.

Izvor: B92

Subota, 01.08.2009.

21:13

Default images

Srbija je do pobede došla posle jednipočasovne drame na kompleksu Foro Italiko u Rimu. Naša selekcija vodila je tokom gotovo celog meča, imala i peterac za pobedu u petoj seriji, a na kraju je presudio peterac Milana Aleksića. Prva tri gola za Srbiju dao je Vanja Udovičić, sledeća dva Filip Filipović, a po jedan Pijetlović i Rađen, za 3:2, 0:0, 1:2, 2:2, 1:1, 0:0.

Soro je zatim odbranio dva peterca špancima uz jednu prečku, Gocić je imao šut za pobedu u petoj seriji, ali je promašio, ali je u devetoj seriji Aleksić postigao pobedonosni gol.
FoNet
Vaterpolisti su tako zaokružili učinak Srbije na Svetskom prvenstvu na četiri medalje - tri zlata (Čavić i Higl) i jedno srebro (Čavić), što je najuspešniji skor jedne naše selekcije na 13 do sada održanih šampionata sveta u vodenim sportovima.

U duelu dve trofejne nacije Srbija je osvojila četvrto zlato (Milanovićev gol doneo je titulu u Madridu 1986, pet godina kasnije u Pertu Srbija je slavila bez igrača iz Hrvatske, a pre četiri godine u Montrealu stigla do titule pod imenom SCG) i devetu medalju u istoriji. Španci, šampioni iz Perta 1998. i Fukuoke 2001. godine do srebra su stigli treći put, a ovo im je šesta medalja. Naša selekcija sada je uverljivo najuspešnija u istoriji svetskih prvenstava (4-1-4 na 13 prvenstava), Španci su se izdvojili na trećem mestu večne liste (2-3-1).

Srbija je igrala mnogo bolje na startu meča i već polovinom prve četvrtine povela je 3:1, zahvaljujući raspucanom Vanji Udovičiću. Gol Havijera Garsije u poslednjoj sekundi prve četvrtine nagovestio je dve stvari - veliku borbu i sjajnu partiju Garsije, koji je sa pet golova sâm držao Furiju u igri.
FoNet
Druga četvrtina protekla je bez golova, uz prečku i stativu za Španiju, a treći period pripao je rivalima. Oni su uspeli da izjednače, a iako je Filipović atraktivnim lobom vratio prednost na našu stranu, Srbija propušta da ponovo stekne veliku prednost - samo što je Srbija dobila priliku da napadne sa igračem više, Španci oduzimaju loptu i posle kontre Molina donosi izjednačenje.

Srbija u poslednja tri minuta ulazi sa 6:4, posle još jednog gola Filipovića, a zatim i njegove asistencije za Pijetlovića. Srbija tada popušta, ne uspeva da postigne gol u narednih osam minuta, a Garsija uzima stvari u svoje ruke i najpre smanjuje, a zatim donosi produžetak - poslednjem minutu Soro je odbranio zicer Peresu sa igračem manje, ali su Španci uhvatili loptu u napadu i na kraju akcije, 11 sekundi pre kraja i sekund pred povratak isključenog igrača, igrač utakmice izjednačuje.
FoNet
Na startu produžetka Španci osvajaju loptu, dolaze do igrača više i vode drugim golom Moline. Bilo je to prvo vođstvo za Furiju, koja zatim propušta kontru kojom bi prelomila meč.

Flipović ponovo asistira Rađenu za izjednačenje, a u poslednja četiri minuta nije bilo golova. Usledili su peterci.

Peterci
Prva serija: Soro brani Martinu, Filipović pogađa - 1:0 Srbija.
Druga serija: Garsija pogađa, Udovičić pogađa - 2:1 Srbija.
Treća serija: Espanjol pogađa, Inaki brani Prlainoviću - 2:2.
Četvrta serija: Maljarać u prečku, Aleksić pogađa - 3:2 Srbija.
Peta serija: Perone pogađa, Inaki brani Gociću - 3:3.
Šesta serija: Molina pogađa, Filipović pogađa - 4:4.
Sedma serija: Garsija pogađa, Udovičić pogađa - 5:5.
Osma serija: Espanjol pogađa, Prlainović pogađa - 6:6.
Deveta serija: Soro brani Martinu, Aleksić gol - 7:6 Srbija.
Srbija je šampion sveta!
FoNet
Srbija je do titule stigla iako je posle prvog meča ostala sa 12 igrača, a do trofeja je došla težim putem - posle pobede, poraza i remija u grupi morala je ne samo da igra meč više, nego je u eliminacijama pobedila domaćina (Italiju), olimpijskog prvaka (Mađarsku) i branioca titule (Hrvatsku).

Na kraju, Srbija je uzvratila Španiji za startni poraz, a Furija je ostala bez zlata iako nije izgubila u igri nijedan meč na šampionatu.

Bronza na SP pripada selekciji Hrvatske.

Svetski šampioni za 2009. su:
Slobodan Soro
Marko Avramović
Živko Gocić
Vanja Udovičić
Slavko Gak
Duško Pijetlović
Slobodan Nikić
Milan Aleksić
Nikola Rađen
Filip Filipović
Andrija Prlainović
Stefan Mitrović
Gojko Pijetlović

Stručni štab: Dejan Udovičić (selektor), Vladimir Pavlović, Dejan Stanojević (treneri), Nebojša Jeremić (lekar), Goran Golubović (fizioterapeut), Miloš Ćirić (snimatelj), Nikola Kuljača (tim lider) i Nenad Manojlović.

Pored njih, na treninzima su bili Branislav Mitrović i Petar Filipović.

Šampioni sveta u Beograd sleću u nedelju u 11.05. Titula šampiona biće proslavljena u ponedeljak uveče ispred Skupštine grada, kada će se na balkonu zajedno naći najbolji svetski vaterpolisti i plivači.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

657 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

19 h

Podeli: