Rakočević za B92: Najbolja sezona u karijeri

Bek španske Taukeramike Igor Rakočević dobitnik je nagrade “Alfonso Ford” za najboljeg strelca Evrolige. U trećoj sezoni u klubu iz Baskije srpski košarkaš se ponovo nameće kao lider jednog od najdominantnijih timova španske ACB lige, ali i Evrolige. U razgovoru za B92, Rakočević govori o, kako je i sam ocenio, najboljoj sezoni u karijeri, velikoj borbi sa Barselonom, ponudama za sledeću sezonu i reprezentaciji Srbije.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.04.2009.

22:19

Default images

Sjajne igre u Evroligi, u proseku po 17.95 poena po meču, donele su Rakočeviču novo priznanje za najboljeg strelca elitnog takmičenja i prvi je dvostruki osvajač trofeja “Alfonso Ford” (2007, 2009).

Tu je i rekord po broju uzastopno pogođenih slobodnih bacanja i mesto pri vrhu većine ofanzivnih statističkih parametara.

Svi lični trofeji koji dolaze usput su slatki, ali samo ako je to sve u funkciji tima i ako tim zbog moje igre pobeđuje”, izjavio je Rakočević, koji je ove sezone već osvojio dva trofeja - Superkup Španije i Kup Kralja. O doprinosu srpskog beka najbolje govori 27 poena protiv Barselone u polufinalu Kupa Kralja i 18 poena u dramatičnoj pobedi posle produžetaka nad Unikahom u finalu (100:98).

U Evroligi, izostao je peti uzastopni plasman na fajnal-for, posle četvrtfinalne serije sa Barselonom koja je rešena tek u meču broj 5, ali je TAU i dalje na dobrom putu da odbrani titulu u ACB ligi.
“Ovo je definitivno najbolja sezona za sada u mojoj karijeri i po trofejima i po ličnoj igri. Već smo osvojili dva trofeja i bili smo jako blizu da uđemo na fajnal-for Evrolige. Nije bilo lako, s obzirom da Barselona ima mnogo veći fond igrača i budžet, ali smo sami krivi što nismo iskoristili ‘meč loptu’ u četvrtoj utakmici. U ACB ligi sve za sada ide po planu. Kako stvari sada stoje najverovatnije ćemo završiti kao prvi u ligi i imaćemo prednost domaćeg terena, što je jako bitno.”

Taukeramika je prvi klub u kojem se Rakočević zadržao duže od jedne sezone i to još od Crvene zvezde, kluba u kojem je ponikao i podgoričke Budućnosti, za koju je nastupao dve godine. U Vitoriji je našao izuzetno ambiciozan klub, koji je samo u ovoj deceniji osvojio dve titule i četiri Kupa Kralja, a četiri puta je bio učesnik fajnal-fora Evrolige, uz jedno finale 2005. godine.

“Fenomenalno se osećam u Taukeramici. Klub mi je dao mnogo, tretiraju me sa poštovanjem i jako sam zadovoljan statusom. Napravio sam definitivno veliki skok u karijeri, osvojio neke jako bitne trofeje koji su mi nedostajali i posle ove sezone mogu da budem potpuno miran i da kažem da sam osvojio puno trofeja za jednu košarkašku karijeru.”

U Taukeramici je dobio priliku da radi sa još jednim velikim trenerskim imenom – Duškom Ivanovićem.
“Napredovao sam u ovoj ekipi poprilično i, ono što je najbitnije, ekipa je pravila dobre rezultate svih tih godina. Postoje dobre šanse da ostanem i sledećih par sezona u Taukeramici, ali razgovaraćemo tek na kraju sezone. Što se mene tiče najviše bih voleo da ostanem ovde.“

Sa druge strane, Rakočević ne isključuje ni mogućnost povratka u NBA ligu, gde je proveo jednu sezonu (2002/03) u Minesoti, timu koji ga je 2000. godine izabrao na draftu. U proteklim mesecima spekulisalo se čak i o 12 miliona dolara vrednoj ponudi Hjustona za trogodišnji ugovor, a i sam Rakočević je potvrdio da ima interesovanja iz Amerike.

“Bilo je interesovanja i iz Evrope i dva kluba iz Amerike, ali to je meni još daleko. Želim da završim sezonu, da vidim kako ću se osećati fizički i kakve su ponude. Ako bude neka ozbiljna ponuda kao što su bile najave - zašto da ne. Otišao bih ponovo, s tim što bi sada stvari izgledale mnogo drugačije nego kada sam otišao kao mlad igrač.”
U reprezentativnoj košarci Rakočevića nema još od 2006. godine i Svetskog prvenstva u Japanu kada je bio kapiten tima. Ipak, očekuje ga sastanak sa selektorom Dušanom Ivkovićem, koji dolazi u Vitoriju u sklopu obilaska reprezentativaca. Osvajač zlatnih medalja sa reprezentacijom na EP u Turskoj i SP u Indijanapolisu najavio je da će odluku o nastupu za Srbiju na Evropskom prvenstvu u Poljskoj doneti u narednih mesec i po dana.

“Večeras ću imati razgovor sa Dudom Ivkovićem. Videćemo kako stvari stoje, kakav je plan za početak priprema, kakav će biti sastav i moraću da sačekam i kraj sezone da vidim u kakvom ću biti stanju, da li ću imati povrede. I dalje imam veliku želju da igram za reprezentaciju. Neću žuriti sa odlukom. Odlučićemo zajedno u sledećih mesec i po dana”, kaže Rakočević za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: