Direktor ABA lige pred finale: Prekid ako bude vređanja

Potrudili smo se da uradimo sve što je u našoj moći da stvorimo ambijent kako bi košarka, igrači i treneri bili u prvom planu pred finale, kažu iz ABA lige.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 14.05.2021.

14:56

Direktor ABA lige pred finale: Prekid ako bude vređanja
credit image & photo: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Sportski direktor ABA lige Milija Vojinović u intervjuu Tanjugu uoči mečeva Crvene zvezde i Budućnosti objasnio je uputstva koja su klubovi dobili kako bi prošlo sve u najboljem redu.

U borbi za šampionski prsten regionalnog takmičenja treću godinu zaredom učestvovaće Crvena zvezda i Budućnost, finalna serija igraće se na tri dobijene utakmice, prednost domaćeg terena imaće beogradski crveno-beli, a prvi meč na programu je u nedelju od 18 sati i 30 minuta u dvorani „Aleksandar Nikolić“.

Prema rečima Vojinovića, prisustvo publike u dvoranama nije u nadležnosti ABA lige i ono će zavisti isključivo od epidemioloških mera koje su na snazi u svakoj od zemalja.

"Tog principa se držimo od početka sezone. Tokom finala plej-ofa, jedino ograničenje koje je Liga propisala je zabrana prisustva publike u parteru. Ta odluka je doneta nakon niza konsultacija i preporuka epidemiologa zbog zaštite samih aktera“, objasnio je Vojinović i istakao da jedva čeka da sva ograničenja budu ukinuta i da dvorane ponovo budu pune.

Dueli između Crvene zvezde i Budućnosti poslednjih godina prepuni su negativnog naboja. Nemile scene i incidenti često su gurali košarku u drugi plan, a prema rečima prvog operativca regionalnog takmičenja preduzete su mere kako bi se sve to predupredilo.

"Od finala plej-ofa se očekuje da predstavlja krunu sezone. U skladu sa tim, napravljen je precizan protkol sa instrukcijama za sudije i delegate u slučaju vređanja ili omalovažavanja aktera i drugog vida nesportskog ponašanja publike. Sve je urađeno sa ciljem da se ne ponove nemile scene i očuva itegritet ABA lige“.
credit image & photo: Pedja Milosavljevic / STARSPORT
Vojinović je naglasio da su se sa ovim protokolom upoznali i saglasili predstavnici oba kluba i potom predstavio šta taj protokol donosi u praksi.

"U slučaju vređanja aktera i pogrdnih povika sa tribina, sudije će samostalno ili na sugerisanje delegata biti dužne da prekinu utakmicu i upute upozorenje, a imaće i mogućnost da zatraže i pražnjenje dvorane“, rekao je Vojinović i iskazao iskrenu nadu da za takvim reakcijama neće biti potrebe, jer to nije u interesu ne samo ABA lige, već i klubova.

Takođe, prethodnih sezona bilo je dosta pritužbi i nezadovoljstva od strane klubova na račun sudija i suđenja.

"Nema dileme da ABA liga ima najbolje sudije u Evropi. U prilog tome govori i lista izabranih arbitara za Fajnal-for Evrolige na kojoj ču četvorica od ukupno osmorice delegiranih sudija iz ABA lige. Imamo veliko poverenje u 12 odabranih sudija da će posao u finalu plej-ofa uraditi u skladu sa svojim renomeom“, istakao je Vojinović i dodao da je sudijski sektor konstantnim analizama i edukacijom tokom sezone i uoči plej-ofa uradio veliki posao kako bi se podigao kvalitet suđenja i da su rezultati evidentni. Od sezone 2023/2024. pominje se potpuno zatvaranje Evrolige, što će bez svake sumnje imati uticaj i na ABA ligu.

Ono što je kuriozitet za narednu sezonu je podatak da je uz Evrokup, ABA liga jedino takmičenje čiji će šampion, na osnovu specijalne pozivnice, igrati u Evroligi.

"To je svakako povod za zadovoljstvo i daje veliku draž završnici našeg takmičenja. Ipak, smatram da ovaj region zaslužuje bolji tretman, ali to je druga tema. Ono što je sada važno je da ne ugrozimo našu poziciju, a to bi moglo da se dogodi ukoliko se ponove nemile scene iz prethodnih sezona“, zaključio je Vojinović, apelujući na sve aktere da se sezona okonča u duhu fer-pleja i tako na najlepši mogući način proslavi 20. rođendan ABA lige.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

14 h

Podeli: