Preminuo bokser koji je Muhameda Alija poslao u penziju

Bokserska legenda Lion Spinks preminuo je u 67. godini u Nevadi, nakon višegodišnje borbe sa rakom prostate, rekao je porodični prijatelj Džo Bernal.

Izvor: MT

Nedelja, 07.02.2021.

10:35

Preminuo bokser koji je Muhameda Alija poslao u penziju
Foto: Profimedia/Capital Pictures

Spinks je postao planetarno poznat kada je 1978. godine pobedio do tada nesavladivog Muhameda Alija (1942-2016) odlukom sudija i osvojio titulu u superteškoj kategoriji, u meču koji se smatra jednim od najvećih u istoriji boksa, preneo je USA tudej.

Još jedan veliki šampion, Džordž Forman (72), rekao je za američki list da je stavljanje Spinksa u ring sa Alijem u to vreme smatrano šalom.

"Ljudi su mislili - zašto bi, od svih, stavili Spinksa u ring sa Alijem, čoveka koji ima tako kratku boksersku karijeru? Ali je ubio boga u Aliju, od glave do pete, čak je i Ali bio iznenađen. Spinks je bio pravi i zaslužio je mesto u istoriji bokserskih šampiona", ocenio je Forman.

Spinks je osvojio brojna priznanja tokom karijere, a jedno je bilo i zlatna medalja na Olimpijskim igrama 1976. godine.

U karijeri je imao 46 borbi, pobedio je 26 puta, od toga 14 puta tehničkim nokautom, 17 puta je izgubio, a tri puta je bilo nerešeno.

Poznat je i po tome što je Alija poslao u penziju (iako je Ali boksovao posle još dva meča), a Spinks se penzionisao u 42. godini, posle borbe sa Fredom Houpom 1995. godine.

Spinks je drugi čovek koji je bio svetski šampion u boksu i u rvanju, pošto je 1992. godine osvojio titulu i u ovom sportu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: