Srbiju čeka Engleska, ako Srbija uopšte i dođe

Remi Srbije i Ukrajine značajno je uticao na status nosilaca u izuzetno komplikovanom žrebu za Evropsko prvenstvo koji će se održati 30. novembra u Bukureštu.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Četvrtak, 28.11.2019.

13:00

Srbiju čeka Engleska, ako Srbija uopšte i dođe
Foto: Pedja Milosavljevic/StarSport

Golom Artjoma Besjedina u 93. minutu na "Rajku Mitiću" Ukrajinci su izborili mesto nosioca uz Italiju, Belgiju i Englesku, te verovatno Nemačku i Španiju.

Da je izgubila, Ukrajina je mogla da završi u drugom "šeširu" po jačini, u slučaju pobeda Španije nad Rumunijom i Nemačke nad Severnom Irskom u poslednjem kolu.

Ukrajinci su remijem sa "Orlovima" sa pozicije nosioca izbacili aktuelnog šampiona sveta Francusku, koja će biti u drugom "šeširu" uz drugog finalistu Mundijala Hrvatsku.

Pri slaganju rangiranja, u grupama u kojima je bilo šest ekipa prvoplasiranom timu će se oduzeti bodovi osvojeni protiv poslednjeplasirane selekcije i tako ćemo dobiti lestvicu najboljih prvoplasiranih, a onda i najboljih drugoplasiranih reprezentacija.

Reprezentacije će u žrebu biti podeljene u četiri grupe sa po šest ekipa. U prvoj će biti šest najboljih prvoplasiranih reprezentacija, u drugoj će biti preostale četiri prvoplasirane ekipe i dve najbolje drugoplasirane reprezentacije.

U trećoj će biti preostale drugoplasirane reprezentacije, a u poslednjoj će biti dve najslabije drugoplasirane reprezentacije uz četiri pobednika dodatnih kvalifikacija u kojima će učestvovati Srbija (polufinale sa Norveškom, finale sa pobednikom meča Škotska – Izrael).

Glavni problem u ovom žrebu je činjenica da se igra u 12 evropskih zemalja te da je domaćinima, koji se plasiraju na EURO, garantovano da će igrati u svojim gradovima.

Kako bi se to moglo odraditi u žrebu, UEFA će neke reprezentacije domaćine razmestiti i po nižim grupama na žrebu, kako se ne bi dogodilo da ne igraju kod kuće.

Već se mogu napraviti i neke kalkulacije. Ako bi se u ovom trenutku završile kvalifikacije, grupe bi izgledale ovako:

I: Italija, Belgija, Engleska, Nemačka, Ukrajina, Španija
II: Francuska, Poljska, Danska, Hrvatska, Holandija, Češka
III: Rusija, Portugal, Švajcarska, Turska, Austrija, Švedska
IV: Finska, Mađarska, Island*, BiH*, Srbija*, Gruzija*

* ove reprezentacije igraju u dodatnim kvalifikacijama.
Rusija bi trebalo da bude u drugoj grupi, ali bi zamenila mesta s Češkom (najjačom u trećoj grupi) jer dva domaćina ne mogu biti u istoj grupi.

Zemlje domaćini moraju biti u grupama koje se igraju kod njih, a zbog političkih razloga neke reprezentacije ne smeju igrati međusobno. To su Ukrajina/Rusija, Srbija/Kosovo, Rusija/Kosovo, BiH/Kosovo.

Kako stvari trenutno stoje, s obzirom da Rusija ne sme da igra sa Ukrajinom, a Ukrajina mora biti nosilac, Belgija bi morala da bude smeštena u grupu sa Rusijom.

To znači da bi Ukrajina morala da igra u grupi sa Holandijom. Finska bi takođe morala da ide u grupu sa Rusijom jer Rusija ne može na Mađare, koji su takođe domaćini, a pobednici dodatnih kvalifikacija, među kojima su takođe neki domaćini, igrali bi u svojim grupama.

Rusija ne može da izvuče pobednika grupe D dodatnih kvalifikacija, u kojima je Kosovo, što je još jedan razlog zašto bi u toj grupi bila Finska.
Da u ovom trenutku završe kvalifikacije, potencijalne grupe EURO 2020 izgledale bi ovako:

Grupa A: Italija, Poljska/Francuska/Hrvatska/Češka, Portugal/Švajcarska/Turska/Austrija/Švedska, pobednik Grupe D baraža

Grupa B: Belgija, Danska, Rusija, Finska

Grupa C: Ukrajina, Holandija, Portugal/Švajcarska/Turska/Austrija/Švedska, pobednik Grupe A baraža

Grupa D: Engleska, Poljska/Francuska/Hrvatska/Češka, Portugal/Švajcarska/Turska/Austrija/Švedska, pobednik Grupe C baraža

Grupa E: Španija, Poljska/Francuska/Hrvatska/Češka, Portugal/Švajcarska/Turska/Austrija/Švedska, pobednik Grupe B baraža

Grupa F: Nemačka, Poljska/Francuska/Hrvatska/Češka, Portugal/Švajcarska/Turska/Austrija/Švedska, Mađarska

U slučaju da su dve zemlje domaćina u istoj grupi, žrebom će se odrediti ko će biti domaćin u njihovom međusobnom duelu.

Srbija će u polufinalu dodatnih kvalifikacija gostovati Norveškoj 26. marta, a pobednik će u finalu 31. marta igrati sa boljim iz duela između Škotske i Izraela.

Ukoliko pobedi u prvom meču, Srbija će biti domaćin finalnog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: