"Orlovi" u Beču – odbrana je ključna

Fudbaleri Srbije u petak gostiju Austriji u Beču gde bi mogli da zvanično izbore plasman na Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.10.2017.

09:00

Foto: StarSport

"Orlovi" su lideri Grupe D sa 18 bodova, četiri više od Velsa, a pet od Republike Irske. Pobeda na "Ernest Hapelu" značila bi osvajanje grupe i direktan plasman.

S obzirom na dosadašnje nastupe našeg tima i prethodni duel sa Austrijom, ističe se jedan ključni faktor pred ovu utakmicu – odbrana. Tim Slavoljuba Muslina je na osam utakmica primio sedam golova, dva više od Velsa, a jedan od Irske, od čega šest u okršajima sa ove dve selekcije i Austrijom.

Čim je naša odbrana sprečila direktne konkurente da nam tese mrežu, usledila je verovatno ključna pobeda ovog ciklusa nad Irskom u Dablinu koja je "lansirala" Srbiju ka Rusiji.

Upravo će defanzivni red biti od ključne važnosti i u Beču, jer domaćin je izgubio sve šanse da se plasira u Rusiju, pa će igrati rasterećeno, bez imperativa pobede, ali i straha od primljenog gola.

To znači da će naš napad sigurno imati mnogo više prostora za manevrisanje nego da je obrnut slučaj, da su bodovi potrebni Austrijancima, a da bi se to kapitalizovalo neophodno je da ispred našeg gola sve bude besprekorno.

U prilog našem timu ide i kadrovska situacija u redovima rivala, jer u petak na terenu neće biti dvojice možda i ključnih pojedinaca ove selekcije – Davida Alabe i Marka Arnautovića.

Odbranu kao iks-faktor naglašavamo i zbog prethodnog susreta. Srbija je savladala Austriju 3:2 u Beogradu pre tačnu godinu dana, ali su greške defanzivnog reda mogle skupo koštati "Orlove".

Austrijanci su oba gola postigli koristeći "poklon" naše odbrane, ali nisu imali sreće s druge strane jer je Dušan Tadić odigrao maestralno, te sa dve asistencije i pogotkom trasirao put Srbiji ka čelu tabele.

I sam selektor Muslin je na okupljanju selekcije u Staroj Pazovi početkom nedelje naglasio da je to bio najteži meč za naš tim u kvalifikacijama, meč na kojem je rival imao najviše prilika za gol.

Prošlog oktobra Muslin je Austriji suprotstavio ekipu: Stojković – Nastasić, S. Mitrović, Ivanović – Rukavina, Kolarov – Milivojević, Fejsa, Kostić, Tadić – Mitrović.

U odnosu na ovaj sastav sada u ekipi nema veziste Benfike Fejse, ali je tu zvezda Mančester Junajteda Nemanja Matić. U odnosu na ekipu koja je pre mesec dana izvojevala veliku pobedu u Dablinu, Muslin pred Beč ne može da računa samo na štopera Jagoša Vukovića, pa bi u startnu postavu mogao da se vrati Nastasić.

Što se tiče čuvara mreže situacija je jasna, Vladimir Stojković će opet biti između stativa. Dolaskom u Partizan vratio se u vrhunsku formu, a iako je često vadio loptu iz mreže prethodnih nedelja, na skoro svakoj utakmici je zaustavio nekoliko zicera i spasavao crno-bele.
Foto: StarSport
U odbrani, kapiten Ivanović je u odličnoj formi sa Zenitom, dok Maksimoviću ide sjajno u Napoliju, a posebno blista Kolarov u dresu Rome. Standardni su Ivan Obradović i Antonio Rukavina, dok dosta može da doprinese i Duško Tošić, koji je "upao" u tim zbog porede Uroša Spajića.

Što se tiče veznog reda i napada, na raspolaganju ima sve igrače iz prethodnog susreta, od kojih su u sjajnoj formi pre svih Matić i Tadić.

Milivojević igra solidno u Kristal Palasu, ali je njegova ekipa očajna, nije postigla nijedan gol niti osvojila ijedan bod u prvih sedam utakmica, pa je u njegovom slučaju ključan faktor samopouzdanje.

Kostić je imao dosta problema sa povredom pa je pitanje koliko fizički može da izdrži jedan ovakav meč, nema mnogo ni minuta u nogama ove sezone. S druge strane, u startnih 11 lako bi mogao da "uleti" Adem Ljajić, koji ima odličnih nekoliko nedelja u Torinu.

Najviše nepoznanica kao i do sada imamo u napadu. Mitrović bi opet trebalo da bude prvi izbor iako je rezerva u Njukaslu, ali mu ozbiljno prete Pavlović i Prijović koji često tresu mreže u dresovima Kopenhagena i PAOK.

S druge strane, Austrijanci će na teren "Ernest Hapela" izaći praktično u drugom sastavu, jer selektor ... ne može da računa na čak šestoricu standardnih prvotimaca.

Zbog povrede su otkazali defanzivci Bajerna i Augzburga David Alaba i Martin Hintereger, te krilo Hanovera Martin Harnik i napadač Lajpciga Marsel Sabicer. Ranije su "otpali" Sebastijan Predl iz Votforda i Alesandro Šef iz Šalkea.

Neizvestan je i nastup napadača Vest Hema Marko Arnautović. On zbog bolesni nije igrao proteklog vikenda, a s obzirom da je njegova selekcija već eliminisana, pitanje je da li će rizikovati nastupom u petak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: