Čilić za B92: Nisam znao da se nosim s velikim rezultatom

Upravo u Njujorku 2014. godine napravio je najveći uspeh u karijeri – u poslednja tri meča nije izgubio ni set i osvojio je prvu Gren slem titulu.

Izvor: B92

Petak, 02.09.2016.

12:00

Čilić za B92: Nisam znao da se nosim s velikim rezultatom
Getty Images

Dve godine kasnije, Marin Čilić ponovo je u odličnoj formi pred US open – u Sinsinatiju je došao do svog prvog trofeja iz Masters 1000 serije i jedan je od favorita iz senke na Flašing Medouzu.

U intervjuu za B92 Čilić je govorio o promeni trenera, o komplikovanom periodu posle svog prvog Gren slem polufinala, vimbldonskom porazu od Federera...

Na terenu je Marin izuzetno smiren, a van njega?

“Još sam smireniji. Jednostavan sam i volim komfor, nazvao bih to tako – uživam kada sam okružen veselom ekipom i da sve štima kako treba. Naravno da se uvek dese neke sitni problemi, ali to uvek pokušamo da rešimo – pogotovo je na velikim turnirima važno kako se osećaš van terena kako bi sa pozitivnim stavom izašao na njega“, počinje momak iz Međugorja priču za B92.

"Prekid saradnje s Goranom je moja odluka"

Getty Images
Prvo Gren slem polufinale igrao je još 2010. godine u Melburnu – tada je pobedio Vavrinku, Del Potra i Rodika, da bi u polufinalu izgubio od Marija sa 3-1 u setovima. Trebalo je to da bude početak velikog uspeha, ali usledila je stagnacija.

“Zajedno sam to prolazio sa tadašnjim trenerom Bobom Bretom, a kada se osvrnem na taj period, rekao bih da nisam znao da se nosim sa velikim rezultatom i sa sopstvenim očekivanjima. Ušao sam i u Top 10, dobio sam mnogo igrača iz tog društva, u Australiji i četiri-pet meseci pre toga, pa sam počeo da tražim mnogo više od sebe. Iz dana u dan sam očekivao mnogo na treninzima i u suštini me je to malo gurnulo ka negativi – trebalo mi je neko vreme da se pronađem i da budem svestan svoje igre“, kaže 27-godišnji Čilić i pojašnjava:

“Jednostavno, shvatio sam da ni najbolji teniseri ne igraju svakog dana izvanredno – ja sam očekivao da i na treninzima i na mečevima igram stalno fenomenalno, ali to je nemoguće, uvek neka sitnica neće štimati kako želiš. Onda dolazi do ljutnje i izgubi se gušt, al uspeo sam to da prođem i danas sam kompletniji i kao igrač i kao osoba“.

Pod vođstvom Gorana Ivaniševića došao je do prve Gren slem titule, ali nedavno se rastao sa sunarodnikom i počeo da sarađuje sa Jonasom Bjorkmanom, nekadašnjim četvrtim teniserom sveta koji je jedno vreme bio deo tima Endija Marija.

"Bjorkman je jedan od najboljih momaka na ATP turu – bio je svestran igrač, odličan i u singlu i u dublu. Zna kako tenis fukncioniše, a dopada mi se i kao ličnost – vredan je radnik, fin čovek, to mi odgovara. Već smo radili na volejima, ali i na tome da povežem osnovnu liniju i mrežu, što je polje u kojem imam mnogo prostora za napredak. Sposoban je da prenese znanje i za sada funkcionišemo odlično“, rekao je deveti teniser sveta i dodao:

“Prekid saradnje sa Goranom nije bio očekivan, igrao sam dobro i u periodu pre toga, ali želeo sam Jonasa kako bih poboljšao igru na mreži. Sa Goranom sam mnogo popravio servis. Moja je odluka bila da raskinemo, ali i dalje je naravno sve u redu između nas“.

"Šokirao me poraz od Federera"

Getty Images
Marin kaže da se retko seća ikakvih snova, da možda nikada čak nije ni sanjao nešto u vezi sa tenisom, ali da ga je na javi jedan skorašnji poraz teško pogodio. Bilo je to četvrtfinale od Vimbldona i poraz od Federera uprkos tome što je vodio sa 2-0 u setovima i imao tri meč lopte.

“Šokirao me taj meč, možda najviše u poslednje dve godine. Bilo mi je izuzetno teško, nedelju dana kasnije igrao sam Dejvis kup u Portlandu i još sam bio potpuno prazan – uopšte nisam bio motivisan, nisam osećao unutrašnji žar da se angažujem maksimalno. Definitivno je ostavio trag taj poraz, ali igrao sam zbilja fantastično – ta igra je pokazatelj da moram na nju da se oslonim, da verujem da je to to i da će rezultati doći. Tako sam se postavio, nisam posle mnogo razmišljao o porazu, vratio sam pravi pristup na treninzima i sada sam u dobroj formi, osvojio sam Sinsinati. Da sam dozvolio da potpuno odem u negativu, ne bih ’prelomio’ celo leto i imao bih više poraza“.

Logično, US open je omiljeni Marinov Gren slem turnir, a objašnjava i zašto:

“Znam da uslovi ovde odgovaraju mom stilu igre – brzo je, lopta odskače visoko, a meni vlažnost ne smeta. Više volim da igram danju. Dolazim posle titule u Sinsinatiju, želim da nastavim u istom ritmu. Rodžer nije tu, Rafa se mučio sa povredama i drugi igrači osećaju da ima više prostora. Ima nekoliko igrača koji mogu da doguraju daleko, ali glavno je kako se snađeš na najvećoj sceni, da u najvažnijim mećevima dođe zenit“.

Za kraj, pitali smo Čilića o projektovanom četvrtfinalu sa Novakom Đokovićem, od kojeg je izgubio u svih 14 međusobnih okršaja.

“Imamo još dosta prepreka do tada, ali bilo bi sjajno da se ponovo sastanem s Novakom na Gren slemu. Na Vimbldonu smo igrali dva puta četvrtfinale, ovde prošle godine polufinale i bilo bi fenomenalno da ponovo odmerimo snage“, zaključio je Čilić za B92.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: