Nova vest
Olimpizam

Utorak, 03.08.2021.

12:55

"Kramponi na sprintericama dovode u pitanje kredibilitet našeg sporta"

Karsten Varholm, novi olimpijski šampion na 400 s preponama, protiv je upotrebe sprinterica sa posebnim kramponima.

Izvor: Z.K.

Autor: Z.K.

Foto: Profimedia/Kishimoto/DPPI

Njegov rival Rei Bendžamin je trčao u njima, a Norvežanin je rekao da je osvajač srebra "imao na sprintericama nešto što on mrzi".

Varholm koji je trčao u običnim sprintericama, uspeo je i tako da obori sopstveni svetski rekord i stigne na cilj u vremenu 45,94.

"Ne vidim razlog da nosite bilo šta osim običnih sprinterica. U trkama na srednjim prugama tako nešto mi je razumljivo zbog elastičnosti. Ako hoćete elastičnost, imate uložak. Ako stavite krampon to je sr..e i postavlja pitanje kredibiliteta našeg sporta", kaže Norvežanin.

Varholma su pitali u vezi sa novim tipom sprinterica pošto su i osvajači srebra i bronze Bendžamin i Brazilac Alison dos Santos trčali uz pomoć njih brže od svetskog rekorda Kevina Janga koji je bio na snazi 29 godina.

"Ova staza je luda. Sjajna je. Imao sam osećaj kao u Londonu 2017. To je mesto gde sam osvojio prvo zlato, veoma je brza. Ipak, nije bila samo staza, takmičari su izvlačili jedan iz drugog ono najbolje".

Varholm je objasnio i sprintericu koju on koristi i koju je razvijao kako je rekao sa timom Puma i timom Mercedesa u Formuli 1.

"Da, mi imamo karbonsku podlogu. Pokušali smo da je učinimo što tanjom. Tako sam ja želeo. Naravno, tehnologija će uvek biti tu, ali ja ću uvek želeti da se držim na nivou gde možemo da poredimo rezultate jer je to važno", dodao je Karsten.

Bendžamin, koji je stigao do srebra, ima drugačije viđenje.

"Staza je veoma dobra. Meka je, zaista je fenomenalna. Ljudi kažu da je sve do staze, patika, a uslovi su bili veoma dobri. Ipak, mogao sam da koristim i druge sprinterice i da trčim brzo. Niko neće uraditi što smo mi, nije bitno o kome se radi. Da je u pitanju Kevin Jang, Edvin Mozes, poštovanje svima njima, ali oni nisu mogli da trče kao mi danas. Staza je dobra, brza je, sve je bilo sjajno", zaključio je Bendžamin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu