Nova vest
Tenis

Petak, 07.01.2011.

18:11

Čenaj: Janko na korak do finala

Srpski teniser Janko Tipsarević plasirao se u polufinale turnira u Čenaju, pošto je savladao Keija Nišikorija iz Japana sa 6:4, 6:4 za 84 minuta igre.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Jankov naredni protivnik biće Belgijanac Gzavije Malis, trenutno 60. teniser na ATP listi, kojeg je Tipsarević pobedio u jedinom dosadašnjem međusobnom okršaju.

U Monsu 2009. godine srpski teniser slavio je sa 7:5, 6:4. Tipsarević je izjednačio rezultat od prošle godine, kada je u polufinalu izgubio od Marina Čilića.

S obzirom da servis nije glavno oružje nijednog od dvojice tenisera, a pritom su prilično brzi, viđeno je mnogo dugih razmena udaraca sa osnovne linije. Tipsarević je igrao strpljivo, ali je napadao kada bi se ukazala povoljna prilika.

U prvom gemu Janko je propustio brejk loptu, ali to nije negativno uticalo na njega. Naprotiv, Tipsarević je bio superioran na svoj servis, a na protivnikov je vrebao novu priliku. Dočekao ju je u sedmom gemu – prvo je pravovremenim napadom obezbedio brejk šansu, a zatim je Japanac poslao loptu u aut (4:3).

Ipak, presudan je bio naredni gem u kojem je Tipsarević spasao dve brejk prilike – na prvoj je imao i malo sreće jer je Nišikori poslao relativno laku lopticu u mrežu, a drugu je Janko neutralisao izvrsnom bekhend paralelom.

Ubrzo je srpski teniser servirao za set i iskoristio je drugu set loptu za vođstvo – 6:4.

U drugom gemu drugog seta igrao se vrlo dug gem, a Nišikori je konačno napravio brejk iskoristivši treću brejk šansu. Međutim, taj gem momentalno gubi na značaju posle Jankove agresivne igre i ribrejka – 2:1 za Japanca.

Tipsarević je vršio pritisak na suparnika, a Nišikoriju je ponestalo snage u sedmom gemu kada je sa tri nekontrolisana forhenda izgubio svoj servis-gem.

Janko je materijalizovao brejk prednosti i poveo sa 5:3, a potom je propustio jednu meč loptu na servis mladog Japanca. Iako je nesigurno počeo gem u kojem je servirao za pobedu, Tipsarević je stigao do meč lopte i realizovao ju je posle odličnog ’kik’ servisa i bekhend paralele.

Gzavije Malis, sledeći protivnik srpskog tenisera, ima 30 godina, zauzima 60. mesto na ATP listi i u karijeri je osvojio tri titule – dva puta u Delrej Biču (2005, 2007) i upravo u Čenaju pre četiri godine. Igrao je polufinale na Vimbldonu 2002. godine, a u istoj sezoni bio je 19. teniser na svetu. Od turnira je u karijeri zaradio skoro 3,5 miliona dolara.

Polufinalni okršaj na programu je subotu od 12 časova i 30 minuta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu