Zvezda u koži za Milan: Vidić, srpski dželat i elita

Za tri dana Crvena zvezda igra revanš sa Milanom u šesnaestini finala Lige Evrope.

Izvor: Miloš Simanoviæ

Ponedeljak, 22.02.2021.

09:32

Zvezda u koži za Milan: Vidić, srpski dželat i elita
STARSPORT/ Pedja Milosavljevic

Prvi meč na stadionu "Rajko Mitić" završen je remijem 2:2 i to zahvaljujući golu Milana Pavkova u poslednjim sekundama, sa igračem manje.

Tako su crveno-beli sedmi put u klupskoj istoriji odigrali 2:2 u prvom susretu nokaut faze nekog međinarodnog takmičenja,

I samo su jednom ispali, uz šest prolaza dalje i to su po pravilu bili jako dramatični mečevi.

Skandinavci za početak

foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©
Sve je krenulo davne 1957. godine na stadionu JNA kada se generacija Rajka Mitića i Dragoslava Šekularca sudarila sa švedskim Norčepingom.

Šveđani su u 2. kolu Kupa evropskih šampiona imali prolaz jer su sve do finiša meča vodili 1:0, a onda je Ljubomir Spajić sa dva gola u poslednjih 15 minuta odveo Zvezdu dalje.

Tačno tri decenije crveno-beli su čekali da ponovo odigraju 2:2 u prvom evropskom dvoboju.

Rival je bio danski Lingbi, a Zvezda je sa sadašnjim direktorom kluba Mitrom Mrkelom, Jovicom Nikolićem i Žarkom Đurovićem na "Marakani" slavila 3:1.

A za prolaz u 3. rundu Kupa pobednika kupova strepela je sve do pet minuta pre kraja kada je Đurović rešio sve dileme.

Vidić od junaka do tragičara i nazad

foto: Pedja Milosavljevic
Novi milenijum je doneo neke duele koji će navijači Crvene zvezde pamtiti čitav život.

Opet su Danci bili ispred Zvezde, sada 2003. godine, i naspram Nikole Žigića, Nemanje Vidića i saigrača bio je Odenze u 1. kolu UEFA kupa.

Očekivao se lagan trijumf tima Slavoljuba Muslina, a usledila je jedna od najvećih drama na "Rajku Mitiću".

Žigić je otvorio goste, potom je Vidić ispravio svoj kiks i glavom doneo novo vođstvo, da bi Bojan Đorđić priredio majstoriju kakva se teško viđa na našim terenima.

U stilu Frančeska Totija lobovao je golmana Odenzea, ali ni to nije bilo sve... Danci su se vratili, Vidić je nesrećno matirao Vladimira Dišljenkovića i crveno-beli su bili pred eliminacijom sve do tri minuta pre kraja.

I onda je Vidić opet skočio i doneo "ludih" 4:3. Veče kada je hodao po ivici heroja do tragičara i nazad.

Jang Bojs – I deo

Već sledeće sezone isti tim Zvezde je bio znatno iskusniji.

Posle Žigićevog šoua u Bernu sa Jang Bojsom posle dva gola zaostatka do 2:2, Zvezda je na "Marakani" želela da potvrdi plasman u 3. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona sa PSV-om.

Štoperi Bojan Miladinović i Milan Dudić su u finišu prvog i početkom drugog poluvremena pogodili glavom, a potom i Žigić za konačnih 3:0.

Bila je to verovatno najtalentovanija generacija Crvene zvezde od Barija, ali je PSV bio prejak pred elitom (3:2, 0:5). Ono što nije uspeo tim Ljupka Petrovića tada, jesu izabranici Vladana Milojevića 15 godina kasnije baš preko Jang Bojsa.

Jang Bojs – II deo

foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Švarcajci su bili favoriti u plej-ofu, ali se Zvezda izvukla nekako u Bernu, iako je vodila 2:1, ali i bila pod konstatnim pritiskom sve do odličnih 2:2.

Krcata "Marakana" progutala je Jang Bojs u revanšu.

Milojević je "zaključao" brze Švajcarce, Zvezda je kontrolisala meč, a u junaka je izrastao Aleksa Vukanović golom posle sata igre.

Ništa nije pokvario ni autogol El Fardua Bena 10 minuta pre kraja za konačnih 1:1.

Zvezda je drugu godinu zaredom izborila mesto u Ligi šampiona... Posle pet pobeda desio se jedan poraz i to koji je baš zaboleo.

Agonija počela od APOEL-a

Pedja Milosavljevic / STARSPORT
Bilo je to 2008. godine, u vremenu kada je Zvezda kao klub bila u "živom blatu", i baš u tada je krenuo strmoglav pad.

Od duela sa APOEL-om, prvoj sezoni sve do 2017. godine kada Crvena zvezda nije igrala grupnu fazu UEFA takmičenja.

Kiprani su učinili da Zvezda prvi put ne vidi septembar u Evropi u produžecima u meču za infarkt - 3:3.

Kamil Kosovski i Helio Pinto su na startu drugog dela doneli 0:2, činilo se da je to kraj nada domaćina, a onda su Branimir Subašić makazicama i Nenad Milijaš iz slobodnjaka, posle kojeg je sudija napravio previd da je prešla gol liniju, vratili egal.

U dodatnom vremenu golman APOEL-a je isključen tako što je napravio penal, a realizovao ga Milijaš.

Svi su Zvezdu tada videli u 2. kolu kvalifikacija za UEFA kup, osim bivšeg napadača Sartida i Partizana Nenada Mirosavljevića.

Tri minuta pre kraja drugog produžetka šokirao je Zvezdu i od tada je dugo tavorila.... Sada je od svih nabrojanih pred Crvenom zvezdom najteži zadatak.

Ne preti se Milanu, sedmostrukom prvaku Evrope i pretendentu za Skudeto u Italiji, ali crveno-beli nemaju mnogo da izgube.

Iznenađenjem na kultnom San Siru mogu samo da podebljaju ionaku debelu knjigu svoje istorije...

Priredio: Miloš Simanović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: