Novak Đoković – o osobinama velikana

“Ne mogu da igram, ne vredi“, rekao je gledajući ka svojoj loži Novak Đoković u trećem gemu trećeg seta finala sa Rodžerom Federerom u Indijan Velsu. Izgubio je taj gem, ali posle je ne samo igrao, nego i potpuno nadigrao velikog suparnika i došao do jubilarne, 50. titule u karijeri (6:3, 6:7, 6:2). Novak je u Kaliforniji pokazao nekoliko osobina koje ga između ostalog čine najbolji teniserom sveta, u borbi za titulu, ali i u ranijim mečevima.

Izvor: Saša Ozmo

Ponedeljak, 23.03.2015.

11:45

Default images
Beta/AP

Finalni okršaj sa Federerom imao je ukus prošlogodišnjeg vimbldonskog finala – Đoković se oporavio od šokantnog gubitka seta, samo da bi kojih četrdesetak minuta kasnije postavio stvari na mesto i osvojio trofej.

Novak je igrao savršeno set i po – prvi servis služio ga je izuzetno, povremeno je ubacivao i kik, dubokim bekhend dijagonalama držao je Federera na odstojanju i onemogućavao mu napad forhendom, a skoro svaki Rodžerov izlazak na mrežu bivao je surovo kažnjen.

Međutim, Federer počinje da igra za nijansu bolje, a onda mu je Novak odškrinuo prozor za povrtak u meč – pri vođstvu 4:3 i 30:15 srpski teniser odlično je napao, ali je dva puta birao pogrešnu stranu na mreži i izgubio je poen.

Tu se sumnja uvukla u Novakovu igru, nedugo zatim usledila je dupla greška iz do tada nepogrešivog servisa, a potom i brejk za 4:4.
Beta/AP
Nije prvi put da Đoković ima problem da dokrajči rivala onda kada igra vidno bolje, kod njega je tzv. “ubilački instinkt“ za nijansu manje izražen nego kod Nadala i Federera.

Ipak, često je u takvim situacijama Novak rešavao posao u finišu seta, a i sada je bio na pravom putu da to učini. Vodio je sa 5:3 u taj brejku, igrao se jedan od najlepših poena u meču, Đoković je na kraju imao za svoje pojmove laku situaciju, ali je bekhend poslao u mrežu.

Publika je bila potpuno na Federerovoj strani, a tada je Novak popustio na retko viđen način – odservirao je dve duple greške u nizu i praktično poklonio set protivniku. Napravio je duplu za 5:5, drugu u taj brejku (prethodna za 3:3), a onda smo videli pojavu poznatu kao “šampionski inat“ – Đoković nije želeo da u narednom poenu odigra na sigurno, ponovo je odservirao rizični drugi servis, kockao se i – promašio.

Na stranu što mu je, barem po mom skromnom mišljenju, taj agresivni drugi servis doneo više štete nego koristi tokom karijere, takav stav, takvo samopouzdanje i takav način razmišljanja karakteristični su za teniske velikane.
Beta/AP
Federer je nizom grešaka ’pogurao’ Novaka na početku odlučujućeg seta, ali Đoković je izgubio sigurnost na servisu – ili nije pogađao prvi ili ga je ubacivao znatno sporije nego uobičajeno.

Tada je srpski teniser ponovo pokazao sposobnost prilagođavanja i razmišljanja u trenutku, nešto što me je delom podsetilo na četvrti set finala US opena sa Nadalom 2011. godine. I tada Novak nije mogao da servira punom snagom i momentalno je bio svestan da to negde mora da nadomesti.

Sada je pojačao forhend – počeo je ranije da zahvata lopticu, čisto je udarao i iznenadio je Federera agresivnošću u njegov forhend. To je momentalno dalo rezultat, uz naravno udarac koji je oružje svih oružja i na koji Novak može da računa u 99% situacija – ritern.

I tako je od onoga “ne mogu da igram“ do pobedničkog zagrljaja sa Marjanom Vajdom prošlo dvadesetak minuta – tenis zaista ume da bude čudan sport. Đoković je u Kaliforniji uradio još nekoliko značajnih stvari – ušao je u glavu Endiju Mariju, koji je odigrao užasan meč i šesti put u nizu izgubio od Novaka. Ponovo je pobedio Federera na važnijem turniru – kao i prošle godine, Rodžeru Dubai, a Novaku Indijan Vels.

Protiv Iznera je srpski teniser odigrao čvrsto, zrelo i sa maksimalnim fokusom u svakom poenu – kada se igra sa čovekom od 208 cm koji ima oko 80% ubačenog prvog servisa, takav pristup je uvek neophodan, ali nije ga uvek lako postići. Novak sada jeste i slavio je u dva seta.

Jedinu lošu partiju Đoković je pružio u trećem kolu sa Albertom Ramosom, ali i to ima pozitivnu stranu. Recimo, Nadal tokom cele karijere kao da oseti gde može sebi da dâ oduška i da se provuče lošijom igrom. Objektivno govoreći, Ramos je bio takav rival za Novaka – verovatno bi izvukao taj meč i još slabijom igrom.

Sada je Novak po broju trofeja prestigao svog trenera Borisa Bekera i trenutno je sa 50 titula deseti na večnoj listi. Ta brojka dodatno dobija na značaju kada se zna da Đoković već godinama pažljivo planira raspored i da uglavnom igra samo na velikim turnirima.

Takođe, Novak je trijumfom u Indijan Velsu zacementirao prvo mesto na svetu i sada ga samo dve sedmice dele od Rafaela Nadala, koji je na vrhu proveo 141 nedelju.

Kraj je marta 2015. godine i jedna rečenica apsolutno je tačna – Novak Đoković suvereno vlada svetskim tenisom.

Saša Ozmo (ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

105 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: