Petak, 09.10.2020.

14:30

Nadal se "prošetao" do finala!

Rafael Nadal se plasirao u finale Rolan Garosa pobedom nad Dijegom Švarcmanom sa 3-0 u setovima.

Izvor: LN

Nadal se
Photo by Shaun Botterill/Getty Images

Nadal je do pobede došao posle tri sata i 12 minuta tenisa – 6:3, 6:3, 7:6(0).

"Kralj šljake" se plasirao u svoje 13. finale Rolan Garosa gde će se boriti za 13. titulu, ukupno 20. na grend slemovima u karijeri.

Švarcman nije odigrao ni izbliza onoliko dobro koliko je pre dve nedelje u Rimu, kada je pobedio Španca, pa je neočekivano ostao bez osvojenog seta.

Nadal je takođe u finale prošao bez izgubljenog seta u ovom, kao i u prethodnih pet mečeva, a u borbi za trofej igraće ili sa Novakom Đokovićem ili sa Stefanosom Cicipasom.

Ovo je bila 99. pobeda Rafe u Bulonjskoj šumi, te je ostao na učinku od samo dva izgubljena meča posle 101. odigranog susreta. Takođe, ovo je bio šesti put da je ušao u finale bez prethodno izgubljenog seta.

Već u prvom gemu meča najavljen je maratonski spektakl, pošto je taj deo igre potrajao čak 14 minuta, a Rafa je morao da spasava dve brejk lopte.

Momentalno je usledio odgovor Nadala brejkom, ali i ribrejk Švarcmana.

Argentinac je međutim u prvom setu odigrao najbolje samo u prvom gemu, pa je Rafa napravio novi brejk i nedgo zatim ga potvrdio.

Tok meča Švarcman – Nadal ste mogli da pratite u LIVE BLOGU B92: Do kraja seta je Švarcman jednom pripretio, ali je tada Nadalov servis, koji mu tokom meča nije bio preterano veliki adut, proradio za 6:3 posle čak 65 minuta.

Nadal je ponovo prvi napravio brejk i u drugom setu, pa ga posle manje drame potvrdio u narednom gemu.

Tada je sudija Oreli Tortu oštetila Švarcmana jer je pogrešno procenila trag, prema mišljenju "hok-aja" za gledaoce.

Imao je Dijego priliku da posle najlepšeg poena u meču dođe do ribrejka, pošto je došao do 0:30, ali je Nadal vezao četiri poena, spasao se, a onda nastavio da "melje".

Došao je do 0:40, ali se desio novi preokret. Švarcman je osvojio pet uzastopnih poena, što svojom zaslugom što neočekivanim greškama Nadala, i "preživeo".

To mu, ipak, nije mnogo pomoglo, pošto je rutinski izgubio naredni ritern gem, a onda još jedanput svoj servis za novih 6:3 za Rafu.

Dijego je na početku trećeg seta izgledao dosta iscrpljeno i Nadal je sa dosta više energije ušao u taj deo igre, a prednost toga se videla odmah na početku.
Photo by Shaun Botterill/Getty Images
Odigrao je par dubljih riterna i nešto bržih forhenda, pa napravio brejk i poveo, ali onda samo gem kasnije odigrao očajno i ispustio prednost.

Međutim, omalenih Argentinac nije uspeo da odgovori i pretrpeo je brejk, ali se "festival" nastavio nedugo zatim – brejkom posle još jednog "maratona" za 4:4.

"Bik sa Maljorke" je prišao na dva poena od pobede pri vođstvu od 5:4, ali je u tom trenutku naglo pao i Švarcman je i to iskoristio. Imao je i "zlatnu priliku" kada je na 5:5 imao dve vezane brejk lopte.

Ipak, usledio je novi povratak "kralja šljake" koji je odigrao nekoliko fenomenalnih forhenda, a onda u taj-brejku bio surov.

Švarcmanu su "glave" došle neiskorišćene prilike, pa je Rafa bez izgubljenog poena osvojio nezvanični 13. gem seta za plasman u finale.

Statistika kaže da je Nadal imao 38 vinera i 34 neiznuđene greške, a Švarcman 24 vinera i 48 neiznuđenih.

Finale je na programu u nedelju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

219 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

17 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

22 h

Podeli: