Nova vest
Košarka

Petak, 18.09.2009.

16:28

Kapičić: Prevazišli smo očekivanja

Predsednik Košarkaškog saveza Srbije Dragan Kapičić ocenio je da je reprezentacija plasmanom u polufinale EP u Poljskoj prevazišla očekivanja.

Izvor: B92, Beta

Autor:B92, Beta

Default images

Kapičić je istakao da je ovim rezultatom premašen primarni cilj, pošto je obezbeđen plasman na Svetsko prvenstvo naredne godine. Selekcija Srbije je u četvrtfinalu EP pobedila Rusiju sa 79:68 i u subotu će u polufinalu igrati sa pobednikom duela Slovenija-Hrvatska. Taj meč je na programu u petak od 21 čas.

"Nalazimo se u dobroj poziciji i atmosfera u ekipi je odlična. Ovo je novi tim koji ima viziju i predstavlja otkrovenje šampionata. U ekipi nemamo autoritete kao što su Pau Gasol ili Toni Parker, ali to nadoknađujemo disciplinom i borbenošću", rekao je Kapičić novinarima u Katovicama.

Prvi čovek KSS rekao je da je Srbija na šampionatu u Poljskoj pokazala da ima okosnicu ekipe za budućnost.

"Polako počinje da se prepoznaje naša nova igra. To je dragoceno, pogotovo jer će ova generacija verovatno biti nosilac uspeha. Imamo odličan tim, koji se ponaša dobro i van terena, kao i selektora koji sve drži pod kontrolom", ocenio je on.

Kapičić je istakao da je reprezentacija rasterećena posle plasmana u polufinale EP i da su ’orlovi’ pokazali da srpska košarka ima perspektivu. Uspeh u Poljskoj, prema Kapičićevim rečima, pomoći će savezu u naporima da od državnih institucija izbori više sredstava za razvoj košarke u Srbiji.

"Odnos institucija prema ovom sportu je korektan, ali kako bi dobili još više sredstava, moramo da nastupamo sa nečim što se zove uspeh. Mnogo je lakše da tražimo nešto od države kad imamo rezultate", rekao je Kapičić, koji je u Katovicama imao sastanak sa ministarkom omladine i sporta u vladi Srbije, Snežanom Samardžić-Marković.

"Zakon o sportu koji će uskoro biti usvojen, uz sve što sam naveo, govori da košarku očekuje lepa budućnost. Ne smemo da zaboravimo ni uspehe mlađih kategorija, kadeta, juniora i zlatnu medalju univerzitetske selekcije. Ovi uspesi upotpunjuju sliku, na osnovu koje se vidi da se košarka uspešno bori i održava svoju poziciju", dodao je on.

Kapičić je rekao i da je na EP u Poljskoj evidentno da nacionalni savezi nekih zemalja imaju bolji status i veći uticaj u Svetskoj košarkaškoj organizaciji (FIBA).

"Postoje razlike u uticaju pojedinih saveza u evropskim okvirima. Neke države imaju bolji tretman. Imamo razloga da žalimo za vremenima kada smo imali mnogo ljudi na ključnim pozicijama. Treba se boriti, ali pre svega kvalitetom na terenu", zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve
Euroleague

Evroliga kaznila Atamana i PAO

Trener košarkaša Panatinaikosa Ergin Ataman novčano je kažnjen sa ukupno 35.000 evra zbog komentarisanja suđenja i nepoštovanja medija, saopštila je Evroliga.

Tanjug

21:45

8 h

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu