Nova vest
Košarka

Petak, 24.11.2017.

12:02

Finala EP, SP i OI nisu dovoljna "kvalifikacija"

FIBA je još jednom uradila šamar košarci, pre svega elitnim selekcijama, a posebno Srbiji uvođenjem obaveznih kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.

Izvor: B92

Autor:B92

Finala EP, SP i OI nisu dovoljna
Foto: StarSport

Kontroverzni "prozori" kreću od predstojećeg vikenda, a među timovima koji se bore za mesto na narednom Mundobasketu su i "Orlovi", aktuelni vicešampioni Evrope, sveta i Olimpijskih igara.

Srbija borbu za SP 2019. koje će se igrati u Kini počinje u petak uveče protiv Austrije u dvorani "Aleksandar Nikolić" od 20 časova, a tri dana kasnije na istom mestu rival će biti Gruzija.

"Orlovi" kreću ka Mundobasketu, a prvi rival im je nedorastao. Kvota da će izabranici Saleta Đorđevića slaviti sa više od 21,5 poena razlike je 1,85. Pogledajte sve kvote MOZZARTA za ovaj duel.

"Svi shvatamo šta je pred nama… Svaka sledeća utakmica je najvažnija za košarkašku reprezentaciju Srbije, mi na to tako gledamo. U kratkom periodu moramo da dođemo do nekih automatizama potrebnih da odigramo mečeve na određenom nivou. Potrebna je i pomoć publike za ove nove, nešto mlađe igrače. Sa igrača bi trebalo skinuti šampionsko breme, svi oni su došli da predstavljaju nacionalni tim sa velikom željom. Znaju koga predstavljaju, nema potrebe da im i ja dodajem još 20 kila na njihova leđa", rekao je selektor Aleksandar Đorđević.

Austrija spada u niži rang svetske, ali i evropske košarke. Iako su član FIBA od 1934. godine, nikad nisu igrali na Svetskom prvenstvu, dok su šest puta nastupili na Evrobasketu, ali poslednji put 1977.

Tim sa klupe predvodi Matijal Colner, koji je nedavno imenovan za selektora umesto Litvanca Kestutisa Kemzura, jer Darušafaka nije dozvolila asistentu Dejvida Blata da napusti klub zbog obaveza u Evrokupu.

Najveća zvezda tima je, na osnovu kluba u kojem igra, je centar Toronto Reptorsa Jakob Petl, koji ove sezone prosečno beleži 5,8 poena uz 4,5 skokova i 1,1 blokada u NBA ligi.

Iz zvučnijih timova tu je i krilo Đorđevićevog Bajerna Marvin Ogunsipe, kao i centar Oldenburga Rašid Mahalbašić, dok su ostali igrači potpuni anonimusi.

"Ako je Island mogao (dva uzastopna Evrobasketa), možemo i mi", optimista je Mahalbašić uoči gostovanja u Beogradu, "Prva utakmica će biti posebna jer nikad nismo imati tako velikog protivnika. Autsajderi smo, ali mislim da je novi sistem FIBA približio manje zemlje onim jačim, posebno jer neće igrati NBA košarkaši".

Startnu petorku bi trebalo da čine Tomas Klepeš, Moric Laneger, Tomas Šrajner ili Ogunsipe, Mahalbašić i Petl.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve
Euroleague

Evroliga kaznila Atamana i PAO

Trener košarkaša Panatinaikosa Ergin Ataman novčano je kažnjen sa ukupno 35.000 evra zbog komentarisanja suđenja i nepoštovanja medija, saopštila je Evroliga.

Tanjug

21:45

6 h

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu