Nova vest
Fudbal

Nedelja, 26.05.2013.

07:44

Nejmar prešao u Barselonu

Saga je konačno gotova - brazilski napadač Nejmar seli se ovog leta u Barselonu.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Dosadašnji fudbaler Santosa već tri godine konstantno je u medijima, ali je njegov prelazak u Evropu odlagan sve do ovog jutra.

Nejmar, koji ima 21 godinu, potpisao je sa prvakom Španije ugovor na 5 godina. Suma koju će dobiti brazilski klub nije poznata, ali mediji u najvećoj zemlji Južne Amerike spekulišu da se radi o 28 miliona evra.

"U ponedeljak potpisujem za Barselonu. Hvala svima u Santosu za devet divnih godina", napisao je Nejmar na svom Instagram profilu.

Za četiri godine, koliko je u prvom timu Peleovog kluba, Nejmar je postigao 156 golova, često spektakularnih.

Pred mladim napadačem sada je period pravog dokazivanja - još od kada je kao 18-godišnjak došao u žižu javnosti, očekuje se da napravi veliki korak i preseli se u Evropu.

Ekonomske okolnosti (Brazil je iz svetske krize izašao znatno ojačan, a Evropa oslabljena) omogućile su Santosu da ga relativno dugo zadrži, ali je godinu dana pred Svetsko prvenstvo na domaćem terenu došlo vreme da se Nejmar suoči sa mnogo kvalitetnijim odbranama od onih koje ima u rodnoj zemlji.

U subotu on se oprostio od svog kluba, ali tada nije obznanio destinaciju, dok su mediji pominjali nekoliko vrhunskih evropskih klubova.

U novoj ekipi on će imati priliku da igra sa nekolicinom od deset najboljih igrča našeg doba, ali će zbog njega postavka Barse morati da se donekle promeni.

"On je igrač koji postiže golove i pravi razliku. Dobio je mnogo nagrada i pohvala Pelea, čijim se naslednikom smatra", navodi se na sajtu katalonskog kluba.

Tehnika i fudbalsko znanje mu neće nedostajati, a u Evropi nema bolje lige za "meko" upoznavanje sa odbranama od Primere. Sa druge strane, pritisak na Nejmara izvesno će biti ogroman od samog starta.

U svakom slučaju, Barsa je odgovorila na izazov iz sezone koja se privodi kraju, i u kojoj je ostala samo na jednom trofeju. Za klub sa ambicijama kakve ima Blaugrana jedna titula i jedan kup u dve sezone nikako nisu dovoljni. Na Nejmaru je prilika da ih pogura natrag na sâm vrh.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

93 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu