Simon umalo heroj – Janis i Dorsi bacili Hrvatsku na kolena

Košarkaši Grčke su pobedili Hrvatsku rezultatom 89:85 u meču broj 1 grupe C Evrobasketa.

Izvor: SN

Petak, 02.09.2022.

19:00

Simon umalo heroj – Janis i Dorsi bacili Hrvatsku na kolena
Photo: FIBA

Grčka je na najbolji način počela Evropsko prvenstvo i tesnom pobedom nad Hrvatskom u neizvesnoj završnici istakla kandidaturu za šampionsku titulu.

Hrvatska nije loše počela utakmicu i prvu polovinu prve četvrtine konstantno bila u prednosti zahvaljujući odličnoj seriji od 8 vezanih poena u režiji Šarića, Bogdanovića...

Nakon tehničke koju je zaradio Itudis, sve je počelo da se menja. Janis i Tanasis Adetokumbo su vezali neke poene, a onda se priključio i Dorsi i Grčka preuzima vođstvo.

Od tog momenta svi problemi su nestali, a Grci deonicu završili sa 24:16. Raspad Hrvatske se nastavio, gurali su loptu na niski post i ostajali bez realizacije i zamišljenih poena dok je Dorsi pogađao kako je hteo.

Na poluvremenu je prednost bila velikih 46:30 uz čak 20 poena Dorsija,dok je 12 imao Janis i to je bilo više od čitave selekcije Hrvatske.

Treća četvrtina je počela odlično po Hrvate koji su postigli prva 4 poena, ali je Grčka uspela da im odgovori i veliku dvocifrenu prednost. Baš kada se mislilo da će Hrvati posustati i da će Grci lako pobediti, Džejlin Smit i Krunoslav Simon režiraju seriju od 15:0 i Hrvatska se vraća na samo 2 poena zaostatka, 60:62.

Ipak, Tajler Dorsi pokazuje da zona 2-3 ne može doveka da bude učinkovita i rešava probleme Grčke, pa je za tren oka na semaforu bilo 73:64 za Grke na startu četvrtog kvartala. Grci su tu prednost održavali uz manje oscilacije do rezultata 83:75 kada Bogdanović veže četiri poena, a potom i Džejlen Smit poentira i donosi dramu u finišu. Imali su Hrvati dva poena zaostatka na 84:82 i loptu u svom posedu, ali nisu to iskoristili što na drugoj strani jeste Kalates koji lob pasom pronalazi Janisa, a ovaj poentira. Briljirao je košarkaš Baksa u finišu kada je na šutu za tri blokirao Smita, a potom u narednom napadu iznudio 2+1 na pet sekundi do kraja i stavio tačku na ovaj meč.

Najefikasniji kod Grka su bili Adetokumbo i Dorsi sa po 27 poena. Njih dvojica su u pojedinim trenucima imali više poena nego čitava ekipa Hrvatske. Janis je ostvario i dabl-dabl učinak sa 11 skokova, a dvocifren je bio još samo Dimitros Agravanis sa 11 poena.

Kod protivnika se istakao Džejlen Smit sa 23 poena, Bojan Bogdanović je imao 19, Simon jedan manje od igrača Jute, a Ivica Zubac 11. Dvocifren je bio i Mario Hezonja sa 10 poena.

Grupa A, 1. kolo
Ukrajina – Velika Britanija 90:61
Hrvatska – Grčka 85:89
21.00 Italija – Estonija
Пласман обезедио SofaScore LiveScore

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

81 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: