Fudbal izvukao ono najgore iz Engleza – tragičari na meti rasista

Fudbaleri Engleske koji su promašili penale u finalu Evropskog prvenstva našli su se na udaru javnosti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.07.2021.

09:50

Fudbal izvukao ono najgore iz Engleza – tragičari na meti rasista
Foto: Profimedia

Englezi su besni na mlade Markusa Rašforda, Džejdona Sanča i Bukaja Saku koji nisu uspeli da savladaju Đanluiđija Donarimu.

Prvo su neuspešni bili Rašford i Sančo, koji su ušli sa klupe u poslednjem minutu produžetka, dok je tačku na sve nade Engleza da će osvojiti EP stavio 19-godišnji igrač Arsenala Sančo.

Oni su se na društvenim mrežama našli na udaru svojih zemljaka, koji su pre svega ispoljili svoja rasistička osećanja.

"Engleski tim zaslužuje da se smatra herojima, a ne da ih zlosvavljaju na rasnom nivou na društvenim mrežama. Oni odgovorni za zlostavljanje treba da se stide sebe", reagovao je i premijer Velike Britanij Boris Džonson.

"Oni su nas učinili ponosnim, a vidi šta su dobili", jedan je od stavova razočaranih Engleza.

Rasističke napada na fudbalere odmah je osudio i Fudbalski savez Engleske (FA), a londonska policija je pokrenula istragu uz stav da "to neće tolerisati".

Engleski sport već godinama ima problema sa rasističkim zlostavljanjem na društvenim mrežama, pa su u aprilu sportisti, klubovi i organiacije sproveli četvorodnevni bojkot društvenih mreža.

Međutim, jasno je da je rasizam duboko ukorenjen u englesko društvo i da ga ovakve reakcije neće ukloniti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

91 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

14 h

Podeli: