Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 29.05.2014.

12:00

Žiba – Brazilac od kojeg zastaje dah

“Način na koji igra je spektakularan. Njegovi potezi ostavljaju publiku bez daha. On je nesvakidašnji igrač. Uvek je spreman za velike utakmice i velika dela.“ Tim rečima je čuveni brazilski stručnjak Bernardo Rezende opisao jednog od najboljih odbojkaša svih vremena – Žilberta Amaurija de Godoja Filja, svima poznatog kao Žiba.

Izvor: Ivana Salapura, Miljana Rogač

Autor:Ivana Salapura, Miljana Rogač

Default images

U Brazilu fudbal ne predstavlja sport, već religiju. Ako jeste tako, onda je odbojka definitivno najpopularniji sport. Kako i da ne bude kada Brazilici u tom sportu znaju samo za uspehe. Velike pobede timova izrodile su i zvezde svetske odbojke – jedna od njih je i dugogodišnji kapiten muške reprezentacije, legendarni Žiba.

S obzirom na to da igra na poziciji primača servisa, a da je za odbojkaške standarde nedovoljno visok (1.92 m), nije se očekivalo da će izgraditi vrhunsku karijeru. Međutim, ostale atletske predispozicije i nesvakidašnja želja za dokazivanjem učinile su ga predvodnikom najbolje selekcije sveta. Brza i raznovrsna igra tog tima razbila je predrasude o odbojci kao nedinamičnom sportu.

Ipak, kada je karijera brazilske sedmice 'hvatala zalet' za najveće uspehe, dogodilo se nešto što niko nije očekivao – na doping testu utvrđeno je da je koristio narkotike, zbog čega je suspendovan na nekoliko meseci.

Pauza nije negativno uticala na njega. Dok je bio van terena, angažovao se u borbi protiv dopinga koju je sprovodila Brazilska odbojkaška federacija.

“Žao mi je, to je bila greška. Znam da sam uzor velikom broju dece i da treba da im dajem primer. To što sam uradio nije u redu. Bio je to trenutak slabosti, ali garantujem da se neće ponoviti. Zbog toga stavljam svoju sliku na raspolaganje svakome ko želi da napravi kampanju protiv droge“, izjavio je Žiba te 2002. godine.



Kao što to biva sa najvećima, posle padova vraćaju se još jači. Po povratku u reprezentaciju Žiba je imao mesto samo među rezervama sve do finalnog meča Svetske lige 2003. godine. Ta utakmica u kojoj su se sastale ekipe Brazila i tadašnje Jugoslavije i zvanično je proglašena najboljom u istoriji.

Kada je ekipa Brazila gubila 2:0, selektor Rezende je odlučio da na teren pošalje povratnika. Od tog momenta stvari su se na terenu preokrenule i utakmica je otišla u drugom pravcu. Čuveni taj brejk završen je rezultatom 31:29, a poslednji poen osvojio je upravo Rezendeov kec iz rukava i čovek najzaslužniji za preokret – Žiba.

To zlato u Svetskoj ligi pokrenulo je lavinu uspeha. U prethodnih 15 godina Brazilci su dominirali svetskom odbojkom. Osvojili su zlato na Olimpijskim igrama 2004, tri puta uzastopno su bili prvaci sveta (2002, 2006. i 2010) i u Svetskom kupu su osvojili dve titule (2003. i 2007). Dokaz njihove vladavine je i osam osvojenih trofeja u Svetskoj ligi u periodu od 2001. do 2010. Čak i u situacijama kada nisu osvajali zlato, gotovo uvek su se nalazili na pobedničkom postolju.

Pored timskih uspeha, Žiba je dobio i brojna individualna priznanja. Već godinu i po posle suspenzije proglašen je za najkorisnijeg igrača Olimpijskih igara u Atini. Nagrade su se samo ređale, pa je za najboljeg igrača proglašavan na brojnim takmičenjima – Svetska liga (2006), Svetsko prvenstvo (2006), Svetski kup (2007), Panameričke igre (2007)...

U bogatoj klupskoj karijeri Žiba je nastupao za više poznatih klubova u Brazilu, a nekoliko godina imali smo prilike da ga gledamo u Italiji i Rusiji. Trenutno igra u prvenstvu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gde će verovatno i završiti svoju igračku karijeru.

Poslednji put kapiten je predvodio reprezentaciju na Olimpijskim igrama 2012. Od državnog tima oprostio se osvajanjem titule vicešampiona, što je u brazilskim medijima predstavljeno kao neuspeh. Iako slavni odbojkaš nije bio zadovoljan postignutim, on je naglasio da vladavina Brazila nije gotova.

“Ovo je kraj za mene u nacionalmom timu. Nije ispalo baš onako kako sam želeo, maštao sam da se oprostim zlatnom medaljom. Proveo sam 20 godina u reprezentaciji, a to je gotovo ceo život. Najvažnije što sam dobio tokom svih ovih godina jeste veliko znanje“, poručio je Žiba.

Ta njegova izjava u skladu je i sa životnim motom koji je isticao tokom karijere, a glasi: “Učiću dok sam živ“.

Zbog svega što je postigao 2013. godine primljen je u Kuću slavnih u Poljskoj.

A svega toga ne bi ni bilo da Žiba još kao beba nije ostvario svoju prvu, ali i najvažniju životnu pobedu. Sa samo šest meseci dijagnostikovana mu je leukemija, rak koštane srži. Srećom, Žiba je savladao opaku bolest, pa je sa 12 godina krenuo da trenira odbojku. Sada kao svetski poznata ličnost želi da pomogne ljudima koji su u sličnoj situaciji u kojoj je on bio, pa je uključen u kampanje za pomoć obolelima od leukemije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Ronaldo prodao klub

Legendarni brazilski fudbaler Ronaldo objavio je prodaju Kruzeira, kluba čiji je vlasnik postao pre dve godine.

Beta

11:29

2 h

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu