Nova vest
Auto-moto

Utorak, 23.03.2021.

21:30

Spektakl u Hrvatskoj

Organizatori relija u Hrvatskoj saopštili su da će svi vozači u WRC šampionatu učestvovati na ovogodišnjoj trci, koja će se prvi put voziti u toj državi.

Izvor: SN

Autor: SN

Spektakl u Hrvatskoj
EPA-EFE/STR

"Ono što nas posebno raduje su prijave i već sada je jasno da će u Hrvatskoj voziti sve zvezde WRC-a, koje će se na našim etapama boriti za važne prvenstvene bodove", rekao je direktor relija Slaven Dedić, a prenela je Hina.

Trka će biti održana od 22. do 25. aprila, na području grada Zagreba, Zagrebačke, Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije.

Dve etape, koje su planirane na Zagrebačkom velesajmu, otakazane su zbog potencijalno velikog broja ljudi na malom prostoru.

"Nadali smo se do poslednjeg trenutka i verovali smo da ćemo moći organiziovati etape na Velesajmu. Ipak, epidemiološka situacija nije nam išla na ruku. Radi se o etapama koje bi na malom prostoru okupile veći broj ljudi, a deo etape vozio bi se unutar paviljona, pa bi bilo teško ili nemoguće održavati distancu", rekao je predsednik Organizacionog odbora relija Daniel Šaškin.

"Zdravlje svih učesnika je na prvom mestu i odlučili smo se na skraćivanje takmičenja. Ostatak planiranog održaće se prema predviđenom rasporedu", dodao je on.

Čak i u skraćenoj varijanti hrvatski reli je sa više od 300 kilometara brzinskih ispita najduže takmičenje u WRC-u nakon katalonskog relija voženog 2019. godine.

Organizatori se takođe nadaju i da će uprkos sve većem broju zaraženih korona virusom u toj zemlji, biti moguće održavanje trke sa publikom.

"U Estoniji su vlasti prošle godine dozvolile održavanje WRC takmičenja sa publikom u posebno određenim zonama. Verujem da bi se i u Hrvatskoj moglo organiziovati nešto slično. Imamo 150 kilometara staza, koje potencijalno nude gledanje s leve i desne strane puta", dodao je Šaškin.

Trke relija će se bodovati u WRC, WRC-2, WRC-3 i Junior WRC šampionatu.

Nakon dve održane trke u novoj sezoni, u Monte Karlu i Finskoj, vodi Finac Kale Rovanpera u Tojoti sa 39 bodova, drugi je Belgijanac Tjeri Novil sa 35 bodova, a treći je sedmostruki svetski prvak Francuz Sebastijan Ožije sa 31 bodom.

Za hrvatski reli će biti specifični uski i krivudavi putevi sa mnoštvom brdovitih delova, a iste karakterišu i brojne promene asfalta te će zbog toga za vozače ključno biti pronalaženje optimalnog podešavanja automobila.

Dodatni izazov za vozače i njihove ekipe biće u tome što će u Hrvatskoj svoju premijeru imati i Pirelijeve gume, koje tako postaju deo šampionata WRC-a.

U kalendaru ovogodišnjeg Svetskog prvenstva u reliju nalazi se 12 trka, a nakon trke u Hrvatskoj vozači će imati jednomesečnu pauzu do sledeće trke u Portugalu, krajem maja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Adrijan Njui napušta Red Bul

Britanac Adrijan Njui početkom 2025. godine napustiće tim Red Bula, čiji je dugogodišnji inženjer, saopštio je danas taj tim Formule 1."Adrijan Njui će napustiti Red Bul posle 19 godina".

B92.sport

14:18

2 d

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu