Nova vest
Auto-moto

Utorak, 08.05.2012.

10:46

30 godina od pogibije Žila Vilneva

Na današnji dan pre tačno 30 godina, 8. maja 1982. godine, život je izgubio jedan od najvoljenijih vozača u Formuli 1 ikada Žil Vilnev.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Vilnev je poginuo u 32. godini, na stazi “Zolder” u Belgiji, a detalji nesreće nisu sasvim jasni ni sada, 30 godina kasnije.

Sve se odigralo na deset minuta do kraja drugih i ujedno poslednjih kvalifikacija, kada je pri brzini od 220 km/h sustigao sporog Johena Masa, koji je hteo da mu se skloni sa puta, ali je u istu stranu otišao i Kanađanin i došlo je do kontakta.

Vilnev je u svom Ferariju bio katapultiran 100 metara, a po udaru o tlo počeo je da se raspada, dok je Kanađanin završio na žičanoj ogradi uz stazu bez kacige. Svi napori da se oživi bili su neuspešni, a vest o njegovoj smrti objavljena je tek tokom večeri tog dana.

Do tog 8. maja, Vilnev je vozio na 67 trka u Formuli 1, a od 1977. do 1982. godine zabeležio je šest trijumfa, ukupno 13 podijuma, dve pol pozicije i osam najbržih krugova. Iako bi rekli da to nije impresivna statistika, Vilnev je zbog svog riskantnog i neustrašivog stila vožnje mnoge naterao da zavole Formulu 1, a za mnoge navijače Ferarija upravo je on razlog što su se priklonili tom timu.

Iste godine kada je poginuo, staza u Montrealu, na kojoj se i danas vozi Velika nagrada Kanade Formule 1, dobila je ime po njemu, pošto je baš na njoj došao do prve pobede u karijeri. Tamo gde je on stao, 14 godina kasnije nastavio je njegov sin Žak, koji je u svojoj drugoj sezoni došao do titule i trenutno je jedini kanadski šampion Formule 1. Upravo Žak će povodom 30. godišnjice u utorak na stazi “Fjorano” u Italiji provozati jedan od najomiljenijih modela svog oca – Ferari 312 T4 u kojem je došao do vicešampionskog mesta 1979. godine.

Više o Žilu Vilnevu možete da pročitate u tekstu Aleksandra Babića od pre dve godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

6 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu