Nova vest
Auto-moto

Petak, 05.06.2009.

13:13

F1 timovi razmišljaju o otcepljenju

Timovi Formule 1 objavili su da ne mogu da odbace mogućnost otcepljenja od šampionata i formiranja nove serije naredne godine.

Izvor: B92, BBC

Autor:B92, BBC

Default images

Predsednik Svetske automobilske federacije Maks Mozli poručio je trenutnim timovima u šampionatu da su slobodni da napuste Formulu 1 ako ne žele da prihvate nova pravila.

„Mi ne tražimo suočavanje, ali nam je potreban plan i razmišljanje o alternativnoj seriji je sigurno jedan od njih“, rekao je šef Tojote Džon Hofet.

Devet od deset postojećih timova u Formuli 1 traži kompromis oko opcionalnog ograničenja budžeta koji bi trebalo da bude uveden od 2010. godine. Izgledalo je da je dogovor blizu posle sastanka između FIA i Asocijacije timova Formule 1 tokom trke za Veliku nagradu Monte Karla pre dve nedelje, ali su od tada timovi podneli prijave za narednu sezonu, ali uz pojedine uslove kao što su postepeno smanjenje troškova i potpisivanje novog Konkord sporazuma.

Šef ekipe BMW Zauber Mario Tajsen priznao je da su nesuglasice došle do kritične tačke, ali je odbio da razmišlja dalje od 12. juna, kada će FIA objaviti listu učesnika šampionata Formule 1 za sledeću godinu.

„Svi smo posvećeni pronalasku rešenja sa FIA da bismo zajedno išli napred“, rekao je Tajsen, „Za sada nismo dobili zvaničan odgovor od FIA, a to je sledeći korak. Moraćemo da sačekamo i vidimo da li ćemo ga dobiti do 12. juna. Kada ga dobijemo tek tada ćemo odlučiti šta ćemo dalje“.

Ipak, Mozlijeva poslednja saopštenja nagoveštavaju da je rešenje daleko.

„Ako želite da sastavljate sopstvena pravila onda možete i da organizujete svoj šampionat“, poručio je prvi čovek FIA timovima, „Videćemo ko će iz ove rasprave izaći kao pobednik. Ali, radi se o šampionatu Formule 1. Mi smo ti koji određuju pravila , tako je već 60 godina, i tako će biti i dalje“.

FOTA, koja predstavlja Ferari, Meklaren Mercedes, Tojotu, Reno, BMW Zauber, Red Bul, Toro Roso, Bron GP i Fors Indiju, želi da timovi u naredne tri godine drastično smanje svoje troškove. Mozli je tokom trke u Monte Karlu pristao da ograničenje budžeta bude postepeno uvođeneo do šampionata 2011. godine, sa središnjom fazom naredne sezone, ali je, prema nekim najavama, odbio da potpiše novi Konkord sporazum, do roka koji predlaže FOTA. Prethodni sporazum potpisan je 2007. godine.

„Novi Konkord sporazum je nemoguće potpisati do 12. juna, pošto je kasno primljen, a ima 500 strana“, rekao je Mozli.

Iako je Vilijams prekršio dogovor sa ostalim timovima podnošenjem bezuslovne prijave za narednu sezonu, ukoliko se desi da se ne nađe rešenje Formula 1 bi mogla da ostane bez najvažnijih timova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu