Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 03.10.2010.

16:05

Frankiti osvojio treću titulu

Škot Dario Frankiti osvojio je treću titulu šampiona Indy car serije zahvaljujući osmom mestu na poslednjoj trci sezone voženoj u Majamiju.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Frankiti je dominirao trkom kada je bio potrebno, ali je posle problema do tada vodećeg u plasmanu Vila Pauera, izbegavao nevolje.

Do trijumfa u Majamiju došao je Frankitijev timski kolega iz Čip Ganasi Rejsinga Skot Dikson, koji je završio kao treći u plasmanu.

Dvostruki pobednik legendarne trke „Indijanapolis 500“ je ekipi Čip Ganasi doneo četvrtu titulu u poslednjih osam godina, a tri je upravo osvojio Frankiti. Škot je prethodno osvojio titule 2007. i 2009. godine, a sezonu između tih titula proveo je u Naskaru.

Na poslednjoj trci sezone Frankiti je startovao sa pol pozicije, ispred Diksona, a potom je vodio tokom 128 krugova i tako prikupio dva bonus boda i pojačao pritisak na Pauera. Australijanac je udario u zid u 135 krugu i potom proveo pet minuta u boksu dok je njegov tim pokušavao da popravi štetu, ali dok se on vratio na stazu njegova prednost u plasmanu, koju je držao u poslednja četiri meseca se otopila. Pauer je potom bio na stazi nekoliko krugova, ali se vratio u boks i tako na razočaravajuć način završio sezonu.

Pošto je trka bila gotova za Australijanca Frankiti je odustao od borbe za trijumf i svoj fokus je okrenuo ka plasmanu među prvih deset. Ispostavilo se da će ta borba biti mnogo zanimljivija nego što se nadao, a na trenutak su njegove nade o tituli čak nestale kada se Milka Duno okrenula ispred njega na 24 kruga do cilja. Škot je, ipak, uspeo da prođe pored nje kada je ona udarila u zid, a potom i osvoji osmo mesto.

Iza Diksona, kroz cilj je kao druga prošla Denika Patrik, dok se na treći stepenik pobedničkog postolja popeo Brazilac Toni Kanan. Ipak, oni su ostali u senci Frankitija koji je postao prvi v ozač posle Sema Horniša koji je uspeo da odbrani titulu. Horniš je titule osvojio 2001. i 2002. godine. Frankiti je proslavio titulu praveći svoje tradicionalne ‘krofne’ na stazi, dok je Ganasi slavio sa Frankitijevom suprugom, glumicom Ešli Džad.

Ni u jednom trenutku nisam bio uplašen. Bio sam svestan činjenice da možda neću osvojiti titulu, ali nisam bio zabrinut zbog toga. Bilo bi lepo pokušati i boriti se na vrhu, ali sam ja ovoga puta razmišljao, ipak, o većoj nagradi”, istakao je Frankiti, koji je sezonu završio sa 602 boda, pet više od Pauera.

Naredna sezona u Indy car seriji trebalo bi da počne 27. marta na ulicama Sant Pitersburga na Floridi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Adrijan Njui napušta Red Bul

Britanac Adrijan Njui početkom 2025. godine napustiće tim Red Bula, čiji je dugogodišnji inženjer, saopštio je danas taj tim Formule 1."Adrijan Njui će napustiti Red Bul posle 19 godina".

B92.sport

14:18

2 d

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu